Logosmall
Logo
 • <17:00 BESTELD = VANDAAG VERZONDEN
 • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
 • SNELLE KLANTENSERVICE
 • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Mollen Bestrijden

Geef de hoop niet op als je situatie uitzichtloos lijkt, deze producten schelen een (mols) hoop!

Lees meer ►
Sorteren op:

Grootste assortiment Hoogste Kwaliteit Altijd de laagste prijs

“Herken jij jezelf in dit scenario? Ben je helemaal in je nopjes met je prachtige tuin en dan gebeurt er dit:
Je stapt ‘s morgens uit je bed en kijkt uit het raam naar jouw prachtig onderhouden tuin. Maar dan krijg je de schrik van je leven. Je mooie gazon is één slagveld van molshopen die als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Dit is echt te gruwelijk voor woorden. Je hebt mollen in de tuin!”
Tijd voor mollen bestrijden!

Hoe leeft een mol eigenlijk?

Mollen brengen het grootste deel van hun tijd onder de grond door. Dit zoogdiertje is eigenlijk een heel nuttig dier, ook al denk je daar anders over als je tuin omgeploegd wordt. Maar de mol is een hele harde werker, hij houdt de grond in je tuin luchtig en zorgt voor een goede afwatering. Verder gaat hij de strijd aan met schadelijke insecten. Toch zorgt de mol voor heel wat ergernissen, want door zijn vele graafwerk beschadigt je gazon. Maar dat niet alleen, het gras onder de molshoop gaat hoe dan ook doodt en planten worden met wortel en al uit de grond los gewroet. Mollen graven natuurlijk niet alleen gangen onder je grasmat, maar ook onder je bestrating of terras. Het gevolg is dat er flinke verzakkingen kunnen optreden.

Een mol is niet helemaal blind. Hij heeft wel een superslecht zicht omdat zijn ogen maar heel klein zijn. Daarentegen zijn zijn gehoor en reuk extra goed ontwikkeld. Met zijn tastharen op zijn poten en zijn super gevoelige snorharen tast hij de gang af naar wormen. Wist je dat een mol wel zo’n 100 wormen per dag eet en dat als hij een aantal uur niet kan eten hij doodt gaat?

Hoe ziet nou zijn leefomgeving eruit? Mollen maken onder de grond een heel gangenstelsel, waarvan de hoofdgang doorgaans tussen zijn leefruimte en een watervoorziening loopt. Water is belangrijk voor mollen, ze kunnen er niet zonder. De burcht (leefruimte) kun je vinden onder de grootste molshoop. Maak maar eens een kleine opening in die grote molshoop, dan kun je goed voelen in welke richting de gang loopt. Heel belangrijk om te weten, want als je de mol wilt vangen met een mollenklem of mollenval, dan moet je de klem of val in de meeste gebruikte gang plaatsen. De meest gebruikte gang van de mol is dan ook de hoofdgang.

Toch zijn mollen voor veel mensen de meest irritante diertjes die je je maar kunt voorstellen. Natuurlijk zien ze er schattig uit, maar ze kunnen in hun onwetendheid een enorme ravage in je tuin aanrichten zoals molshopen en verzakkingen. Als dit het beeld is dat jij ziet als je jouw tuin inkijkt, dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Blijf niet langer toekijken hoe het van kwaad tot erger wordt, maar ga de mollen bestrijden.

Wat te doen tegen mollen in de tuin?

Hoe kom je echter van de mollenplaag in je tuin af? Mollenbestrijding kan op veel verschillende manieren en ze zijn stuk voor stuk effectief. Je kunt mollen bestrijden door mollengaas te plaatsen, dit is een preventief middel en vraagt nogal wat van je zoals graafwerk. Je kunt er ook voor kiezen om mollen te verjagen met geluid of huis, tuin en keukenmiddeltjes. De meest effectieve manier tegen mollen is toch wel de mol vangen, dit kan op een diervriendelijke manier of een onvriendelijke manier.

Eén ding is zeker, na een mollenbestrijding zul je niet langer mollen in de tuin aantreffen. Echter een mol bestrijden kan soms wel vragen om een lange adem, maar de aanhouder wint altijd. Uiteindelijk verlaat de mol hoe dan ook je tuin.

Mollen vangen

Je kunt op verschillende manieren mollen vangen. Er is een diervriendelijke manier van mollen vangen en een minder diervriendelijke manier van mollen vangen. Bij de diervriendelijke manier van mollen vangen, wordt de mol levend gevangen en elders weer vrij gelaten. De minder diervriendelijke manier is mollen vangen met de dood als gevolg. Onderstaand een aantal manieren van mollen vangen uitgelicht.

Mollen vangen met een mollenklem

Ik val maar gelijk met de deur in huis. Een zeer doeltreffend middel tegen mollen in je tuin is de mollenklem. Als je er voor kiest om de mollenklem te gebruiken, dan weet je zeker dat dezelfde mol nooit meer je tuin zal betreden. Mollen vangen met een mollenklem is een dieronvriendelijke manier van mollen bestrijden en doodt de mol.

Het plaatsen van een mollenklem

Een mollenklem plaatsen vraagt om enige kennis. Het is belangrijk om de mollenklem goed af te stellen. Als een klem niet goed is afgesteld moet mol misschien wel onnodig lijden. Ook al wil je de mol dood, dan wil je toch dat het diertje snel uit zijn lijden verlost is met deze manier van mollen vangen.

Maak in de molshoop en niet al te groot gat en voel met je vingers wat de looprichting van de gang is. Als je weet waarheen de gang loopt kun je de mollenklem plaatsen. Natuurlijk niet direct onder de molshoop, maar een klein stukje de gang in. Maak een molshoop nooit helemaal open. Licht is voor de mol een waarschuwingsmiddel, ook al is de mol bijna stekeblind.
Sluit daarom de molshoop altijd weer goed af, daglicht en luchtstroom kunnen de mol alarmeren.

Tip: Strooi een eetlepel voedingssupplement voor mollen onder de mollenklem om de vangkans te verhogen.

Voordelen van een mollenklem

 • Mollen bestrijding met een mollenklem is doeltreffend; de mol verlaat altijd je tuin
 • Een mol bestrijden met een mollenklem is een goedkope manier
 • De vangkans wordt vergroot door het gebruik van een mollen voedingssupplement

Nadelen van een mollenklem

 • Mollenbestrijding met behulp van een mollenklem is dieronvriendelijk
 • Mollen bestrijden met een mollenklem vraagt de nodige kennis
 • Andere mollen kunnen het territorium van de gedode mol overnemen

Mollen vangen met een mollenval

Een andere manier van bestrijding van mollen in je tuin is de mol vangen in een mollenval. De mollenval is een diervriendelijk manier van mollen bestrijden, de mol verlaat je tuin levend, als je tenminste regelmatig je mollenval controleert op mollen. Je kunt heel simpel checken of er een mol in de mollenkoker zit, want de koker is voorzien van speciale controlegleuven, die aan de bovenkant van de mollenval zijn aangebracht.

De mollenkoker is tegenwoordig vervaardigd van kunststof. Aan beiden kanten van de koker zit een klepje, waardoor de mol zo naar binnenloopt. Dit klepje sluit automatisch achter de mol en wat de mol ook zal proberen, ontsnappen kan hij niet. Het ideale aan de mollenkoker is dat de mol van beiden kanten de val kan betreden.

Ook nu kun je de vangkans weer vergroten met behulp van een mollen voedingssupplement.

Het plaatsen van een mollenval

Eigenlijk is het plaatsen van een mollenval heel simpel. Het werkt op dezelfde manier als de mollenklem. Het enige verschil is dat de mollenval niet hoeft te worden afgesteld. De mollenval is wel de eenvoudigste manier van mollen vangen.

Zoek een mollengang die veel door de mol gebruikt wordt. Om er achter te komen wat een veelgebruikte gang is, kun je de molshopen voordat je naar bed gaat plat drukken. De hopen die de volgende dag weer omhoog geduwd zijn, zijn geschikt om de mollenval in te plaatsen.

Ook nu is het belangrijk om zo geruisloos mogelijk te werk te gaan. Zorg dat de mol geen argwaan kan krijgen door lichtinval, luchtstroom of mensengeur. In principe is een mollengang vrij smal en kan de mollenkoker dan ook alleen maar in de lengte in de gang geplaatst worden.

Als je de mol in leven wilt houden, dan is het noodzakelijk dat je om de drie uur de mollenval controleert op de aanwezigheid van een mol. Misschien lijkt dat kort, maar een mol kan door de stress de dood vinden en dat is iets waar je natuurlijk niet op zit te wachten bij diervriendelijk mollen bestrijden.

De mol vrijlaten doe je natuurlijk op een plek die flink ver verwijderd is van je huis, want je wil diezelfde mol natuurlijk niet terugzien.

Let op: Als je de mol bevrijdt uit de mollenval doe dit dan altijd met handschoenen aan. Een mol heeft behoorlijk scherpe tanden en zal zodra je hem beetpakt er alles aan doen om je te bijten. De wondjes die gemaakt worden zijn dan gelijk geïnfecteerd, want aan de tanden van de mol zitten heel wat bacteriën.

Tip: Strooi een eetlepel voedingssupplement voor mollen in de mollenval om de vangkans te verhogen.

Voordelen van een mollenval

 • Mollen bestrijden door het gebruik van een mollenval is een diervriendelijke manier; de mol krijgt zijn vrijheid terug.
 • Een mollenval is simpel te bedienen
 • De mollenval is herbruikbaar; je kunt dus alle mollen in de tuin met dezelfde val vangen
 • De mol bestrijden met behulp van een mollenval werkt zeer doeltreffend
 • Mollenbestrijding met een mollenval is een goedkope manier om van de mollen af te komen.

Nadelen van een mollenval

 • Een mollenval moet ongeveer om de drie uur gecontroleerd worden op mollen
 • Je moet geruisloos te werk gaan, zodat de mol geen argwaan krijgt

Mollen verjagen

Mollen verjagen kan ook op verschillende manieren. Eigenlijk is elke manier van mollen verjagen diervriendelijk. Mollen worden met deze manier van mollen bestrijden niet gedood. Met mollen verjagen zorg je dat mollen zo snel mogelijk je tuin verlaten of voorkom je dat ze er in kunnen. Onderstaand een aantal manieren van mollen verjagen uitgelicht.

Mollen verjagen met een ultrasone mollenverjager

Als je last van mollen hebt, dan kun je ze vangen, maar je kan er ook voor kiezen om de mollen te verjagen. Mollen hebben een heel sterk ontwikkeld gehoor en hoge en harde geluiden worden dan ook als zeer storend ervaren door de mol. Hoge tonen verstoren namelijk de onderlinge communicatie. Om tegen mollen in te gaan en ze helemaal horendol te maken, kun je mollen verjagen met geluid.

Je kan mollen de stuipen op het lijf jagen door in elke molshoop een lege fles te zetten. De wind die door de mond van de fles ruist, maakt een onaangenaam geluid. Maar of het echt afdoende is, dat vraag ik mij af. En ten tweede, ik zou er niet op zitten te wachten om naast molshopen, waar ik al niet tegenaan wil kijken, ook nog eens tegen flessen aan moet kijken. Mollen verjagen met geluid kan ook op een andere manier. Er zijn speciale apparaatjes ontwikkeld, zoals de ultrasone mollenverjager, voor mollen bestrijden in je tuin. Het verjagen van mollen is een diervriendelijke manier van mollen bestrijding.

Het plaatsen van een ultrasone mollenverjager

Mollen bestrijden door middel van geluid en trillingen is de meeste eenvoudige manier van mollen bestrijding. Je kunt de ultrasone mollenverjager op een willekeurige plek in je tuin zetten. Je hoeft dus niet op zoek naar een veelgebruikte gang.

Je plaatst dit ultrasone apparaat in je tuin en verder hoef je niets te doen. Het apparaat doet de rest. Het complexe geluid dat voortgebracht wordt, geeft trillingen af die tot diep in de grond gevoeld worden. De combinatie van geluid en trillingen zal de mol op de zenuwen werken en de mol zal zich steeds verder terug trekken en uiteindelijk je tuin verlaten. Dit proces kan alleen wel wat tijd in beslag nemen. Ga er maar vanuit dat het zeker twee weken duurt voordat je volledig van de mollen verlost bent.

Een ultrasone mollenverjager heeft een bereik van ongeveer 1000 m². Het werkelijke bereik is afhankelijk van de capaciteit van de mollenverjager. Het kan dus heel goed zijn dat je meerdere apparaten nodig zult hebben. Er zijn zowel mollenverjagers op batterijen als die op zonne-energie werken.

Tip: Gebruik de speciale SuperCat Gaten Stans om makkelijk een gang te vinden en eenvoudig een gat te maken!

Voordelen van een ultrasone mollenverjager

 • De ultrasone mollenverjager is eenvoudig te gebruiken
 • Deze manier van mollen bestrijden is diervriendelijk, maar ook milieuvriendelijk
 • Je hebt geen mollen voedingssupplementen nodig om de mol te lokken
 • De mol verlaat uit zichzelf je tuin

Nadelen van een ultrasone mollenverjager

 • Mollen bestrijding met geluid vraagt om veel geduld
 • Is je tuin erg groot, dan heb je meerdere ultrasone apparaten nodig
 • De aanschaf van zo’n ultrasoon apparaat is behoorlijk aan de prijzige kant

Mollen bestrijden door Anti Mollengaas

Het klinkt misschien een beetje raar in de oren wat er nu gezegd wordt, maar naast mollen bestrijding door de mol te vangen of te verjagen, kun je de mol ook verbieden om je tuin in te komen. Je kunt preventieve maatregelen treffen door het plaatsen van anti mollengaas. Anti mollengaas heeft zulke fijne mazen dat de mol er niet doorheen kan.

Het aanleggen van anti mollengaas

Belangrijk: Anti mollengaas kan niet of nauwelijks in een bestaande tuin gelegd worden, omdat alles er dan uit moet.

Moet je nog een tuin aanleggen of is je tuin toe aan een volledige renovatiebeurt, dan is Anti mollengaas de ideale oplossing om mollen uit je tuin te houden. Anti mollengaas kan op twee manieren gebruikt worden, als een soort tuinomheining maar dan onder de grond of als doek (zoals worteldoek).

Kies je voor anti mollengaas als tuinomheining houdt er dan rekening mee dat er vrij diep gegraven moet worden. Het gaas moet op minimaal 80 centimeter diepte komen te liggen, het liefst nog dieper, want een mol kan tot wel één meter diep graven. Als het anti mollengaas niet diep genoeg is aangelegd, kan de mol eronder door graven en alsnog je tuin binnendringen. De mol kan je tuin dus niet meer in. Hij zal een andere weg moeten zoeken. Die weg kan om je tuin heen zijn, maar ook bovenlangs over je tuin zijn.

Gaat je voorkeur uit naar anti mollengaas in de vorm van een doek over je tuin, dan moet je het gaas een aantal centimeter onder het oppervlak aanleggen. Teveel centimeters is niet goed, want een mol heeft maar een klein gaatje nodig. Kies je voor deze manier van preventie dan moet je wel goed beseffen dat de mol nog steeds je tuin in kan komen. De mol kan dus nog steeds een gangenstelsel onder jouw mooie tuin graven en dit kan verzakkingen in je tuin teweegbrengen. Het enige wat hij niet meer kan is naar de oppervlakte komen en molshopen produceren.

Natuurlijk kun je ook van beiden manieren gebruikmaken, maar dat is echt een mega klus. Je tuin zal een tijd één grote bouwput zijn en er gaat ook heel wat tijd inzitten, maar uiteindelijk heb je wel wat. Helaas is het mollengaas niet meer te koop in onze webshop.

Voordelen van anti mollengaas

 • Het is een preventief middel van mollen bestrijding
 • Het werkt ook goed tegen woelmuizen en woelratten
 • Het is een eenmalige investering; mollen kunnen je tuin niet meer in, dus hoef je ze ook niet te bestrijden

Nadelen van anti mollengaas

 • Het vraagt heel wat graafwerk in je tuin
 • Anti mollengaas is vrij duur, want je hebt behoorlijk wat nodig om de oppervlakte te vullen of helemaal rondom je tuin te komen.

NB: Helaas hebben wij het mollengaas niet meer in ons assortiment.

Mollen verjagen met Mollen Carbid

"Carbid, dat is toch voor melkbusschieten?" Ja, dat klopt. Maar het wordt ook al tientallen jaren door boeren gebruikt om mollen van hun land te verjagen, vandaar mollen carbid. Er werden een paar brokjes mollen carbid in de molshopen gelegd en er werd wat water toegevoegd. Hierdoor ontstaat een reactie waarbij accetyleengas vrij komt. Dit geeft een stank af waar de mollen niet tegen kunnen.

In Nederland valt mollencarbid onder de biocideverordening als NIET toegelaten bestrijdingsmiddel. Daarom mag het niet als zodanig aangeprezen en verkocht worden.
Carbid staat WEL op de lijst van pesticiden die zijn toegelaten door de Europese Unie. Mollen carbid mag dus wèl gebruikt worden als gewasbeschermingsmiddel.

In Duitsland kun je mollen carbid gewoon in de winkel kopen. De mol is in Duitsland een beschermde diersoort, dus een klem is uit den boze. Mollen carbid dood de mollen niet en is daarom een diervriendelijke manier van mollen bestrijden