Logosmall
Logo
  • BINNEN 48 UUR GELEVERD
  • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
  • SNELLE KLANTENSERVICE
  • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Melkbussen

Opzoek naar dé perfecte Melkbus? Zoek niet verder, je hebt hem gevonden hoor!

Lees meer ►
Sorteren op:

Wat maakt een melkbus geschikt voor carbid schieten?

Natuurlijk wil je geen melkbus kopen die direct bij de eerste carbidschiet poging uit elkaar knalt. Een melkbus die geschikt is voor carbid schieten, moet dan ook vooral sterk zijn en van staal. Een beetje roest is oke, zolang de bus geen zwakke plekken heeft en nog voldoende sterk is, voldoet hij prima. Aluminium melkbussen zijn niet geschikt voor carbidschieten, deze zijn niet sterk genoeg.

Natuurlijk heeft je melkbus ook een ontsteek gat nodig. Dit noemen we een zundgat. Boor met een ijzerboor een gaatje van ongeveer 3mm, in het midden van de bodem of in de zijkant ongeveer 15cm vanaf de bodem. Wil je een rotje gebruiken om de melkbusbus te ontsteken? Maak het gaatje dan iets groter zodat het rotje er in past.

Waar moet ik op letten bij een oude melkbus kopen?

Natuurlijk wil je niet dat de bodem gelijk uit je melkbus knalt. Om dit te voorkomen, zijn er een aantal belangrijke controle punten waar je op moet letten bij een melkbus kopen:

  • De lasnaden behoren nog in tact te zijn. Is dit niet het geval, dan is de bus niet sterk genoeg.
  • De melkbus mag niet lek zijn. Controleer dit door er een beetje water in te doen.
  • Er mogen geen (dicht gestopte) gaten in zitten.
  • Sla een paar keer flink tegen de onderkant en rondom de bus met een hamer. Je moet er niet doorheen kunnen slaan!

Wanneer je melkbus positief scoort op alle bovenstaande punten, dan heb je één die geschikt is voor carbidschieten. Wezan selecteert elke carbid melkbus op deze punten. Zo ben je met een Wezan melkbus altijd zeker van een goed gekeurde carbid melkbus.

Het verschil tussen oude melkbus, nieuwe melkbus en carbidbus

Oude melkbus

Met de oude wordt een originele stalen melkbus bedoelt, die vroeger werd gebruikt om verse melk in te bewaren. Deze oude melkbussen beginnen schaars te worden. De oude melkbussen die er nog zijn, zijn lang niet allemaal geschikt voor carbidschieten. Ze zijn in verschillende maten verkrijgbaar. Kijk oude bussen altijd goed na voor je er daadwerkelijk mee gaat knallen! Vaak kun je bij een boer nog wel een oude melkbus kopen en af en toe staat er op internet ook nog wel eens een melkbus te koop. Bij Wezan kun je altijd een stevige oude kopen die prima geschikt is voor carbid schieten. Oude melkbussen van mindere kwaliteit zijn niet geschikt voor carbidschieten maar kunnen natuurlijk altijd ter decoratie gebruikt worden.

Nieuwe melkbus

Omdat het steeds moeilijker wordt om aan een geschikte originele oude melkbus te komen, is de melkbus weer in productie genomen. Nieuwe worden van veel verschillende materialen gemaakt. Zo zijn er veel aluminium melkbussen te koop. Dit zijn mooie lichte melkbussen maar ze zijn, zoals eerder gemeld, absoluut NIET geschikt voor carbid schieten. Aluminium melkbussen zijn veel dunner en daardoor ook veel zwakker dan een originele stalen melkbus. Naast aluminium , zijn er ook kunststof melkbussen te koop. Ook deze zijn NIET geschikt als carbid melkbus. Deze zal hoogst waarschijnlijk bij de eerste keer direct uit elkaar knallen. Hierbij kun je ernstig gewond raken. Ons advies: Nooit een aluminium of kunststof melkbus kopen!
De enige nieuwe die WEL geschikt is voor het carbidschieten, is er één van staal.

De nieuwe worden gemaakt van plaatstaal, volgens precies dezelfde specificaties als de originele ouderwetse melkbussen. Deze zijn 100% goed gekeurd! De nieuwe is een stuk lichter dan de oudere versie en daardoor makkelijk mee te nemen. Kortom, zeer geschikt voor het carbid schieten, van deze melkbussen heb je jaren lang plezier. De nieuwe melkbussen zijn verkrijgbaar in 30, 60 en 90 liter met of zonder deksel.

Carbidbus

Carbidbussen worden gemaakt van oude gasflessen. Een carbid bus is een stuk dikker dan een melkbus en hierdoor vele malen sterker en daardoor ook extra veilig. Als je eenmaal met zo'n omgebouwde gasfles hebt geschoten, wil je niet meer anders!
De carbidbus is zo gemaakt, dat de opening precies even groot is als die van een melkbus. Er past dus precies een deksel of een bal in. De carbid bus geeft een felle knal die wel 2x zo hard is als de doffe knal van een zelfde formaat melkbus. Deze extra sterke carbidbus kopen, doe je maar één keer want hij gaat een levenlang mee. De carbidbus is verkrijgbaar als 15 liter tennisbalkanon, 30, 60 en 90 liter carbidbus.

De Melkbus geschiedenis

De melkbus was vroeger het meest voorkomende gebruiksvoorwerp op de boerderij. De melkbussen waren er in 3 veel gebruikte formaten; 20, 30 en 40 liter. De 40 liter melkbus was de meest gebruikte melkbus in die tijd. Waarschijnlijk is dat ook de reden dat de 40 liter melkbus nu een stuk zeldzamer is dan de 30 liter melkbus welke nog veelvuldig te koop is. Tegenwoordig heeft de melkbus nog maar zelden de functie van 'melkbus'. Melk wordt opgeslagen in koeltanks en vervoerd met tankauto's, de traditionele melkbussen zijn daarom voor dat doel overbodig geworden.

Toch zijn melkbussen nog lang niet uit beeld verdwenen. Nu gebruiken we de ouderwetse melkbussen veelal als decoratie. Je ziet ze regelmatig als bloembak bij iemand in de tuin of omgebouwd tot brievenbus. De melkbus is vooral populair onder carbidschieters. Dus ben je een fanatieke carbid schieter, dan zijn er nog genoeg melkbussen te vinden voor een dagje flink knallen.

Melkbus als decoratie

Natuurlijk zijn melkbussen nog voor veel andere doeleinden te gebruiken dan alleen voor carbidschieten. Zo kun je een melkbus ook heel mooi gebruiken als plantenbak. Zet er een leuk boompje in en voilá. Ben je handig aangelegd, tover je melkbus dan om in een prachtige brievenbus. Melkbussen zijn heel goed te schilderen. Met een fleurig motiefje wordt het een echte blikvanger, bijvoorbeeld als paraplubak in de hal. Dus wil jij een melkbus kopen ter decoratie, zijn er tal van mogelijkheden.

Review

✓ Dé beste melkbussen ✓ Het grootste assortiment ✓ Veilig ✓ Snelle levering


Wezan Melkbus Kopen Review"Na al die verhalen over ernstige verwondingen door onveilige melkbussen, durfde ik het niet meer aan om een melkbus op marktplaats uit te zoeken. Je weet immers nooit hoe de bodem is of erger nog dat tijdens het carbid schieten je de gammele lasnaden om de oren vliegen. Bij Wezan ben ik verzekerd van TOP kwaliteit en krijg ik ook nog eens 3 maanden garantie"