Logosmall
Logo
 • BINNEN 48 UUR GELEVERD
 • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
 • SNELLE KLANTENSERVICE
 • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Ratten Bestrijden

Ratten bestrijden, verjagen of vangen? Wij helpen je snel weer van de rattenplaag af! Bij ons heb je ruime keus. Geniet bij ons van producten van topkwaliteit!

Lees meer ►
Sorteren op:

Wat te doen tegen ratten?

Bevuild voedsel, knaagschade en ziektekiemen zijn meer dan voldoende redenen om van ratten in de tuin en in je huis af te willen. Hoe kom je van de rat in je huis en de rat in je tuin af? Er zijn diverse methoden om zo ratten te bestrijden. Afhankelijk van de situatie kies je het juiste middel voor de bestrijding van ratten. Zo kun je een rat bestrijden, vangen of verjagen.

Ratten bestrijden in huis

Ratten wil je natuurlijk zo snel mogelijk je huis uit hebben. Ze kunnen voor veel overlast en schade zorgen. Ze bijten in kabels en bedradingen. Ook zetten ze hun tanden graag in leidingen, houten vloeren en wanden, dakbeschot en isolatiemateriaal. Daarbij kunnen ze kortsluiting, brand, lekkages en storingen veroorzaken. Ratten moeten knagen om hun doorgroeiende tanden kort te houden.

Naast knaagschade van de rattenplaag in huis is het natuurlijk ook zeer onhygiënisch om ratten in huis te hebben. Vooral als de rat in de keuken bivakkeert. Als dragers van ziektekiemen vormen ratten een bedreiging voor de gezondheid. Daarom moet je ratten zo snel mogelijk bestrijden!

Ratten bestrijden in de tuin

Het bestrijden van ratten in de tuin kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere overlast te voorkomen. Enkele effectieve methoden zijn het gebruik van rattenvallen, het verwijderen van voedselbronnen en het dichten van eventuele openingen waar de ratten doorheen kunnen komen. Zorg er ook voor dat afval goed afgesloten is en houd de tuin schoon en opgeruimd.

Ratten vangen met een vangkooi of rattenval

Wil je de ratten bestrijden op een diervriendelijke manier, dan kun je ze vangen in bijvoorbeeld een vangkooi of een rattenval. Je legt iets te eten in de kooi zoals bijvoorbeeld pindakaas in een nylonkous, brood besmeerd met pindakaas of pindakaas met zonnepitten om de rat te lokken. Zodra het dier in de kooi zit, valt deze automatisch dicht. De rat wordt dus levend opgesloten in de kooi. Het is in principe een diervriendelijke bestrijding manier, als je geen gif als lokaas gebruikt.

Als je te maken hebt met een heuse rattenplaag kan het verdelgen van de ratten een effectievere oplossing zijn dan een vangkooi, rattenval of rattenklem.

De rattenval

Een rattenvangkooi of val is gemaakt van sterk metaal en te koop in verschillende afmetingen. Het is een effectieve methode om ratten te bestrijden. Pas wel goed op als je de rat(ten) hun vrijheid teruggeeft. Een rat kan onverwacht agressief uit de hoek komen als hij zich bedreigd voelt. Dat uitzetten moet je minimaal drie kilometer van je huis doen om te voorkomen dat de rat sneller terug is dan jijzelf.

Het plaatsen van de rattenval

Trek handschoenen aan om de rat niet op de geur van mensen attent te maken. Een rattenkooi ofwel doorloopval plaatsen ter bestrijding van een rattenplaag werkt heel eenvoudig. Je zet de rattenvangkooi altijd in de lengterichting met het looppad mee. Je plaatst het lokaas in de kooi, de rat loopt er in en kan er niet meer terug uit omdat de klep automatisch sluit. Alles gaat bij deze manier van rattenbestrijding dus bijna vanzelf.

Voordelen van de rattenval

 • Diervriendelijke manier van ratten bestrijden
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gifvrij ratten bestrijden
 • Duurzaam
 • Milieuvriendelijk ratten bestrijden

Nadelen van de rattenval

 • Tijdrovend bij veel ratten
 • Er kunnen andere dieren gevangen worden
 • De rat kan terug komen
 • De val moet vaak gecontroleerd worden

De rattenklem

Een rattenklem is eveneens een bekende manier om ratten te vangen en zeer effectief bij de bestrijding van ratten in je woon- of bedrijfsomgeving. Iedereen kent de rattenklem wel: je legt er wat te eten op en zodra de rat er zijn tanden in wil zetten klapt de val dicht en is het gedaan met het dier. Hoe gek het misschien ook klinkt: een rattenklem is eigenlijk ook een diervriendelijke manier van bestrijden als je de methode vergelijkt met gif. Zoals eerder verteld zijn ratten erg achterdochtig en als er ineens klemmen in hun omgeving staan – en soortgenoten in zo’n klem dood zijn gegaan – trapt de rest er niet meer in.

Het plaatsen van de rattenklem

Trek bij het plaatsen van een rattenklem ook altijd handschoenen aan. Een rattenklem plaats je op de looproute of bij de nestplaatsen van de ratten. Plaats een rattenklem bij voorkeur uit het zicht en langs een wand of muur, omdat ratten zich daar altijd langs voortbewegen. Zet de klem met de kopse kant tegen de muur. Zo komt de rat, van welke kant hij ook komt, op de juiste manier in de klem terecht en hoeft het dier niet onnodig te lijden. Plaats deze rattenbestrijdingsmiddelen dus niet in de lengterichting. Let bij het plaatsen goed op je vingers. Plaats ook het lokaas in te grote hoeveelheden.

Voordelen van de rattenklem

 • Doeltreffende ratten bestrijding
 • Relatief goedkoop
 • Duurzaam

Nadelen van de rattenklem

 • Dieronvriendelijk
 • Andere dieren kunnen in de klem gedood worden
 • Meerdere klemmen nodig

Ratten verjagen

Als je last hebt van ratten in de tuin of in je huis kun je ratten zeer effectief verjagen met ultrasone geluidsgolven of een ratten repeller. Deze manieren van ratten bestrijden zijn niet schadelijk voor het milieu en een duurzame manier om van ongedierte zoals een rattenplaag in je huis af te komen.

De ultrasone rattenverjager

Voor mensen is ultrasoon geluid niet te horen, terwijl het gehoor van ratten juist is afgestemd op hogere tonen. Maar ratten horen niet beter dan de mens. Ratten verjagen met geluid is eenvoudig, gaat snel en is efficiënt. Door de geluidsgolven die de rattenverjager uitzendt, vermijden ratten het gebied al snel en verlaten het.

Het plaatsen van de ultrasone rattenverjager

Hoe kun je de ratten verjagen? Je kunt de ultrasone rattenverjager overal plaatsen waar de ratten overlast veroorzaken. Of je nu de bruine rat wil bestrijden of de zwarte rat. Er is geen speciale kennis nodig om deze rattenverjager te installeren. Je steekt de rattenbestrijding met een pin in de grond of je hangt het apparaat op aan een schutting, boom of muur. De apparaten werken op zonne-energie.

Tip: Werkt ook effectief tegen muizen!

Voordelen van de ultrasone rattenverjager

 • Diervriendelijke manier van ratten bestrijden
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gifvrij ratten bestrijden
 • Duurzaam
 • Milieuvriendelijk ratten bestrijden

Nadelen van de ultrasone rattenverjager

 • Na een aantal weken pas resultaat
 • Vrij prijzig in aanschaf
 • Er kunnen meerdere apparaten nodig zijn

De anti-ratten stekker

Een rattenrepeller is een middel tegen rattenbestrijding dat 24/7 werkt. Zodra de unit aan staat verandert deze het bestaande elektromagnetische veld en dit kunnen ratten, maar ook kakkerlakken en muizen, niet verdragen. Het stralingsniveau is tussen de 8 en 100 MG, terwijl een haardroger een stralingsniveau heeft tussen de 500 en 1000 MG. Door de aanpassing van het elektromagnetische veld verdwijnen ratten vanzelf binnen een week of twee. Een ratten repeller is geen ultrasoon apparaat en maakt ook geen geluid.

Het plaatsen van de anti-ratten stekker

De ratten repeller is een zeer eenvoudig te installeren rattenbestrijdingsmiddel. Meer dan het apparaat installeren hoef je niet te doen om de zwarte of bruine rat te bestrijden. Het aantal units dat je nodig hebt is afhankelijk van de ruimte die je wil bestrijden en wat je wil doen tegen ratten. In grotere huizen is een extra unit om de zwarte of bruine rat te bestrijden nodig. Ook zijn er speciale zwaardere units voor bedrijven en organisaties die een groter vloeroppervlak hebben en zwarte of bruine ratten willen bestrijden.

Tip: Werkt ook effectief tegen muizen!

Voordelen van de anti-ratten stekker

 • Diervriendelijke manier van ratten bestrijden
 • Gebruiksvriendelijk
 • Zeer kosteneffectief
 • Gifvrij ratten bestrijden
 • Duurzaam
 • Milieuvriendelijk ratten bestrijden

Nadelen van de anti-ratten stekker

 • Er kunnen meerdere apparaten nodig zijn
 • Vrij prijzig in aanschaf

 

Veelgestelde vragen

Om wat beter te kunnen helpen hebben we nog een aantal veelgestelde vragen opgesteld. 

Wat is de meest effectieve manier om ratten te bestrijden?

Er zijn verschillende effectieve methoden om ratten te bestrijden, afhankelijk van de omvang van de plaag. Heb je last van een paar ratten, dan kan een rattenval al genoeg zijn. Ultrasone apparaten zijn ideaal als je ze niet aan wilt raken en voor een grotere populatie.

Hoe kan ik mijn huis preventief beschermen tegen ratten?

Preventief beschermen tegen ratten kun je doen door ervoor te zorgen dat alle mogelijke toegangspunten, zoals gaten en scheuren in muren, vloeren en plafonds, goed afgesloten zijn. Plaats hier staalwol, zodat ze er niet door kunnen komen. Laat daarnaast geen voedselresten slingeren, want daar komen ze op af.