Logosmall
Logo
 • BINNEN 48 UUR GELEVERD
 • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
 • SNELLE KLANTENSERVICE
 • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Ratten Bestrijden

Gadver wat een vuile rat..., wij helpen u er snel weer van af!

Lees meer ►
Sorteren op:

Ruime Keus Beste Kwaliteit Altijd Voordelig Snel geleverd

Je ziet dat er in je tuin gegraven is en dat er holen en ondergrondse gangen zijn. Ook hoor je wel eens wat in huis, onder de vloer, op zolder of in de spouwmuur. Vooral ’s nachts. Binnen en buiten zie je knaagschade. Bah, er zitten ratten in je huis en in je tuin! Niet vreemd, want de dieren zijn aan een opmars bezig in Nederland. Niet alleen tasten ratten je woongenot aan en kunnen ze enorm veel vernielen, van kabels en levensmiddelen tot hele rieten daken, ze brengen ook ziekten over. Ratten bestrijden is absoluut noodzakelijk. En als je niet in Hamelen woont verdwijnen ze niet vanzelf. Grijp snel in om een rattenplaag te voorkomen!

Hoe leeft een rat eigenlijk?

Bruine en zwarte ratten worden in Nederland gezien als gevaarlijke plaagdieren. Hoewel het woord “plaagdier” niet als eerste in je hoofd opkomt als de rat een ravage aanricht in je tuin, woning of bedrijfsruimte. Ratten hebben een zeer slechte reputatie en dat is niet onterecht.

Om te beginnen moet je er zeker van zijn dat je last van ratten hebt en niet van muizen. Daarom kun je het beste op zoek gaan naar sporen zoals knaagschade en keutels. Ook is het handig om te weten of je te maken hebt met bruine of zwarte ratten in huis.

Ratten bestrijden in huis

Het geluid van ratten op zolder of tussen de muren klinkt ’s nachts akelig. Ratten in huis knagen zich overal doorheen. Ze bijten in kabels en bedradingen. Ook zetten ze hun tanden graag in leidingen, houten vloeren en wanden, dakbeschot en isolatiemateriaal. Daarbij kunnen ze kortsluiting, brand, lekkages en storingen veroorzaken. Ratten moeten knagen om hun doorgroeiende tanden kort te houden.

Een rat in huis en wat nu te doen? Om te controleren of de rat nog steeds in huis zit, kun je de vloer schoonmaken en een beetje bloem of talkpoeder op de vloer strooien. Controleer de volgende dag de vloer op loopsporen: pootafdrukken (prenten) en sleepsporen van de staart. Heb je een rat gezien, dan kun je er gif op innemen dat je te maken hebt met een rattenplaag. Feitelijk ben je dan al te laat en is de schade vaak al vrij groot en ratten bestrijding een must!

Naast knaagschade van de rattenplaag in huis is het natuurlijk ook zeer onhygiënisch om ratten in huis te hebben. Vooral als de rat in de keuken bivakkeert. Als dragers van ziektekiemen vormen ratten een bedreiging voor de gezondheid. Ze kunnen paratyfus en de ziekte van Weil overbrengen. Elk jaar overlijden een aantal mensen aan deze ziekte. Ratten verspreiden ook veeziekten zoals de pseudo vogelpest en varkenspest en laten overal keutels en urine (stank) achter. De dieren verspreiden een ammoniak-achtige geur, een combinatie van uitwerpselen, urine en de geur uit hun klieren. De geur gebruiken ze zelf ter oriëntatie. Ze produceren ongeveer veertig bruingrijze keutels per dag, die meestal op een hoop bij elkaar liggen. Als de keutels zacht zijn en glanzen, duidt dit op een actieve rattenplaag die je moet bestrijden.

Ratten in de tuin bestrijden

Ratten in de tuin hebben een territorium waarin ze geen soortgenoten dulden. In het territorium ontstaan platgetreden, vaste looppaden (wissels) die de ratten steeds gebruiken. Deze liggen veelal langs een muur omdat de dieren dan aan één kant dekking hebben. De rattenpaden zijn herkenbaar aan de loopsporen en buiksmeer (vetvegen). Ook graven ratten holen en nesten in je tuin bij hopen afval of tuinhout. In onze tuinen is genoeg eten te vinden. De echte toplocaties voor een rattenplaag zijn tuinen met vogelvoer, volières en duivenhokken. Ook moet je ratten bestrijden in het kippenhok. De ratten eten niet alleen het kippenvoer maar ook de eieren en kuikens.

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Als bij het hol geen duidelijke pootafdrukken zijn of keutels, dan kun je het hol dichtmaken om te zien of het nog bewoond is. Als het wel gebruikt wordt is het de volgende dag weer open.

Welke ratten bestrijden?

Bruine en zwarte ratten zijn verschillend en je treft de dieren ook op verschillende plaatsen in je huis aan. Vanaf de leeftijd van drie maanden kunnen rattenvrouwtjes zelf alweer  drachtig zijn, waardoor een rattenfamilie razendsnel groeit en een ratten plaag ontstaat.

Bruine ratten

Bruine ratten worden ook rioolratten genoemd maar kunnen overal voorkomen, zowel in en om nieuwbouwhuizen als in boerderijen. Het is de meest voorkomende soort in Nederland die voor rattenoverlast zorgt. Volwassen ratten zijn stevig gebouwd en hebben een stompe snuit. Ze zijn grijsbruin van kleur, 19 tot 30 centimeter lang en hebben een vrijwel kale staart van 17 tot 23 centimeter. ’s Winters verblijft de bruine rat in huis op de begane grond. Maar ratten zitten ook in de spouwmuur en de kelder. Ook zitten ratten in de kruipruimte van een huis of een bedrijfspand.

De bruine rat in de tuin is voornamelijk ’s nachts actief. De bruine rat in je tuin graaft diepe holen en gangen en hij zwemt ook goed. Ze leven in waterrijke gebieden, aan slootkanten, in riolen, houtwallen en mestputten. Hoewel het omnivoren (alleseters) zijn, kiest de bruine rat in de tuin zijn voedsel wel zorgvuldig uit. Op de plaatsen waar een continu voedselaanbod is tref je de rat in de tuin aan. De reuk is hun voornaamste zintuig en de snorharen zijn een gevoelig tastorgaan. De keutels van een bruine rat zijn pindavormig. Bestrijding van de bruine rat is noodzakelijk, want rattenoverlast verdwijnt niet vanzelf.

Zwarte ratten

Zwarte ratten waren in Nederland een geruime tijd zeldzaam, maar worden nu weer steeds vaker gesignaleerd. De zwarte rat in een huis of bedrijfsgebouw tref je vaak op de bovenste verdieping aan op een droge plek waar voedsel te vinden is. Zwarte ratten hebben een vrij spitse snuit en grote kraalogen. Ze zijn grijsbruin tot donkergrijs van kleur, hebben een ruigere vacht dan bruine ratten, een dunnere grijze staart en ze zwemmen zelden. De rat op zolder kan goed springen en klimmen. De zwarte rat in huis maakt geen holen, maar knaagt in de planken van de zoldervloer of in het dakbeschot. Nesten bouwen ze van papiersnippers, houtwol, textiel, hooi en afgeknaagd isolatiemateriaal. Zwarte ratten zijn erg schuw en argwanend. Ze zijn actief bij zonsondergang en kort voor zonsopkomst. Het zijn alleseters met een voorkeur voor zaden, granen, vruchten en meel. De uitwerpselen van een zwarte rat zijn banaanvormig. Zwarte ratten bestrijden is vereist, want anders gaat het met de rat in je huis van kwaad tot erger. Van deze ratten is bekend dat zij MRSA (een voor antibiotica resistente bacterie) en het hanta-virus (nier- en longaandoeningen) kunnen overdragen.

Wat te doen tegen ratten?

Bevuild voedsel, knaagschade en ziektekiemen zijn meer dan voldoende redenen om van ratten in de tuin en in je huis af te willen. Hoe kom je van de rat in je huis en de rat in je tuin af? Er zijn diverse methoden van rattenbestrijding. Afhankelijk van de situatie kies je voor het juiste middel voor de bestrijding van ratten.

Om ratten te bestrijden in de tuin kun je om te beginnen het beste zorgen voor een schone en opgeruimde tuin en schuur. Zo vinden ratten geen beschutte plek om een nest te maken. Bewaar afval en diervoer in goed afgesloten bakken. En gooi alleen voer voor vogels als ze dat in één keer opeten.

Het is voor een rat vaak een koud kunstje om je huis binnen te komen. Hij is atletisch en heeft genoeg aan een opening van 0,5 centimeter. Denk aan afvoeren, rioleringen en luchtroosters. Het lokaliseren van de ingang en voedingsplaatsen kan daarom lastig zijn. Ga je ratten in huis bestrijden sluit dan van tevoren geen luchtroosters, putten, ramen en deuren af want dan krijg je juist extra rattenoverlast. Beter is om voor het afdichten van de toegangswegen eerst de ratten te bestrijden in huis.

In Nederland moet je in principe ratten bestrijden zonder vergif omdat het gif ook de kat of vogel doodt die zich verlekkerd op het dode knaagdier stort. En in klemmen en kooien wandelen ook andere dieren naar binnen die daarna het loodje leggen.

Wat te doen tegen ratten in huis? Zwarte en bruine ratten bestrijden kun je met sonar geluid doen, met een repeller of je kunt de ratten bestrijden met huis, tuin en keukenmiddeltjes. Een kat kan een oplossing bieden, maar dat moet dan een beetje wild exemplaar zijn en geen kat die al jaren alleen blikjes en brokjes eet. Of je naast ratten in huis bestrijden ook steeds een wilde kat uit de gordijnen wil plukken moet je je afvragen. De kosten van rattenbestrijding lopen erg uiteen, net zoals de methoden. Het is maar net wat het beste bij je situatie past.

Ratten vangen

Wil je de ratten bestrijden op een diervriendelijke manier, dan kun je ze vangen in bijvoorbeeld een vangkooi of een rattenval. Je legt iets te eten in de kooi zoals bijvoorbeeld pindakaas in een nylonkous,  brood besmeerd met pindakaas of pindakaas met zonnepitten om de rat te lokken. Zodra het dier in de kooi zit, valt deze automatisch dicht. De rat wordt dus levend opgesloten in de kooi. Het is in principe een diervriendelijke bestrijdingsmanier, als je geen gif als lokaas gebruikt.

Het is belangrijk dat de rat geen ander voedsel kan vinden dan hetgeen je in de rattenval of rattenklem aanbiedt. Anders komt hij niet op het aas af. Ruim ook veevoer en voerresten van vogels vóór de avond op.

Als je te maken hebt met een heuse rattenplaag kan het verdelgen van de ratten een effectievere oplossing zijn dan een vangkooi, rattenval of rattenklem.

De rattenval

Een vangkooi of val is gemaakt van sterk metaal en te koop in verschillende afmetingen. Er zijn vallen voor één of meerdere ratten. Het is een effectieve methode van ratten bestrijden. Pas wel goed op als je de rat(ten) hun vrijheid teruggeeft. Een rat kan onverwacht agressief uit de hoek komen als hij zich bedreigd voelt. Dat uitzetten moet je minimaal drie kilometer van je huis doen om te voorkomen dat de rat sneller terug is dan jij zelf.

Het plaatsen van de rattenval

Trek handschoenen aan om de rat niet op de geur van mensen attent te maken. Een rattenkooi ofwel doorloopval plaatsen ter bestrijding van een rattenplaag werkt heel eenvoudig. Je zet de rattenvangkooi altijd in de lengterichting met het looppad mee. Je plaatst het lokaas in de kooi, de rat loopt er in en kan er niet meer terug uit omdat de klep automatisch sluit. Alles gaat bij deze manier van rattenbestrijding dus bijna vanzelf.

Voordelen van de rattenval

 • Diervriendelijke manier van ratten bestrijden
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gifvrij ratten bestrijden
 • Duurzaam
 • Milieuvriendelijk ratten bestrijden

Nadelen van de rattenval

 • Tijdrovend bij veel ratten
 • Er kunnen andere dieren gevangen worden
 • De rat kan terug komen
 • De val moet vaak gecontroleerd worden

De rattenklem

Een rattenklem is eveneens een bekende manier om ratten te vangen en zeer effectief bij de bestrijding van ratten in je woon- of bedrijfsomgeving. Iedereen kent de rattenklem wel: je legt er wat te eten op en zodra de rat er zijn tanden in wil zetten klapt de val dicht en is het gedaan met het dier. Hoe gek het misschien ook klinkt: een rattenklem is eigenlijk ook een diervriendelijke manier van bestrijden als je de methode vergelijkt met gif.

Zoals eerder verteld zijn ratten erg achterdochtig en als er ineens klemmen in hun omgeving staan – en soortgenoten in zo’n klem dood zijn gegaan – trapt de rest er niet meer in. 

Het plaatsen van de rattenklem

Trek bij het plaatsen van een rattenklem ook altijd handschoenen aan. Een rattenklem plaats je op de looproute of bij de nestplaatsen van de ratten. Plaats een rattenklem bij voorkeur uit het zicht en langs een wand of muur, omdat ratten zich daar altijd langs voortbewegen. Zet de klem met de kopse kant tegen de muur. Zo komt de rat, van welke kant hij ook komt, op de juiste manier in de klem terecht en hoeft het dier niet onnodig te lijden. Plaats deze rattenbestrijdingsmiddelen dus niet in de lengterichting.

Een rattenklem kun je eenvoudig scherp zetten. Let wel op je vingers! Je nodigt de rat(ten) met lokaas uit om dichterbij te komen. Eenmaal in de klem, slaat de krachtige beugel dicht die noodzakelijk is voor de bestrijding van ratten. De klem doodt de rat.

Plaats het lokaas niet in grote hoeveelheden. Het is beter om het voer regelmatig te verversen. Het is een ideale oplossing zowel bij een rat in huis als om ratten te bestrijden in de tuin.

Voor het gebruik buiten zijn er speciale lokvoerdozen met daarin een rattenklem. Dat is veiliger en vaak ook effectiever. Er zijn ook lokvoerdozen met een sleutel voor extra veiligheid. Bij een grote rattenplaag is het aan te bevelen om de rattenklem te combineren met rattengif. Ook bij rattenbestrijding is goed materiaal het halve werk.

Let op: Zorg dat kinderen en huisdieren niet bij de klem kunnen komen!

Voordelen van de rattenklem

 • Doeltreffende ratten bestrijding
 • Relatief goedkoop
 • Duurzaam

Nadelen van de rattenklem

 • Dieronvriendelijk
 • Andere dieren kunnen in de klem gedood worden
 • Meerdere klemmen nodig

Ratten verdelgen

Gif is een goede oplossing voor het bestrijden van de rat in huis en van ratten in de tuin. Hoewel je graag van de ratten af wil, is het een bijzonder dieronvriendelijke en voor het dier pijnlijke methode. Als de dode rat(ten) zich in je huis bevinden komt er ook ander ongedierte zoals maden en vliegen. Bovendien is ongeveer een kwart van de ratten resistent tegen het gif dat in Nederland gebruikt mag worden.

Rattengif

Rattengif is een veel toegepaste methode,  Als je voor gif kiest moet je beseffen dat een rat die gif binnen krijgt niet direct doodgaat. Het dier gaat terug naar zijn nest en sterft daar door het gif dat de bloedstolling vertraagt. Daardoor krijgt de rat inwendige bloedingen. Na het eten van het gif duurt het vier tot veertien dagen voordat de rat sterft. Omdat de rat het door het gif koud krijgt, trekt het dier zich vaak terug in een schuilplaats waar je niet eenvoudig bij komt.

Het plaatsen van rattengif

Let ook bij het plaatsen van rattengif op dat er nergens anders voedsel voor de rat(ten) is. Anders komt het dier niet op het lokaas af. Het aas is leverbaar in korrels en blokken, die je alleen gebruiken mag in een rattenkist of rattendoos. Zet je lokaasdepots op strategisch gekozen plekken en zorg dat het lokaas waarmee je de rat wil bestrijden zo vers mogelijk is. Vul het aas ook regelmatig aan. Korrels blijven niet altijd netjes in de kist of doos liggen en huisdieren en kinderen kunnen de korrels dan voor snoep aanzien.

Let op: Zorg dat kinderen en huisdieren niet met het gif in aanraking kunnen komen!

Voordelen van rattengif

 • Snel en effectief ratten bestrijden
 • Eenvoudig in gebruik
 • Gifvrij ratten bestrijden
 • Duurzaam
 • Milieuvriendelijk ratten bestrijden

Nadelen van rattengif

 • Dieronvriendelijk
 • Slecht voor het milieu
 • Gevaarlijk voor kinderen en (huis)dieren

Ratten verjagen

Als je last hebt van ratten in de tuin of in je huis kun je ze zeer effectief verjagen met ultrasone geluidsgolven of een ratten repeller. Deze manieren van ratten bestrijden zijn niet schadelijk voor het milieu en een duurzame manier om van ongedierte zoals een rattenplaag in je huis af te komen.

De ultrasone rattenverjager

Voor mensen is ultrasoon geluid niet te horen, terwijl het gehoor van ratten juist is afgestemd op hogere tonen. Maar ratten horen niet beter dan de mens. Ratten bestrijden met geluid is eenvoudig, gaat snel en is efficiënt. Door de geluidsgolven die de rattenverjager uitzendt, vermijden ratten het gebied al snel en verlaten het.

Het plaatsen van de ultrasone rattenverjager

Hoe kun je de ratten bestrijden? Je kunt de ultrasone rattenverjager overal plaatsen waar de ratten overlast veroorzaken. Of je nu de bruine rat wil bestrijden of de zwarte rat. Er is geen speciale kennis nodig om deze rattenverjager te installeren. Je steekt de rattenbestrijding met een pin in de grond of je hangt het apparaat op aan een schutting, boom of muur. De apparaten werken op zonne-energie.

Tip: Werkt ook effectief tegen muizen!

Voordelen van de ultrasone rattenverjager

 • Diervriendelijke manier van ratten bestrijden
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gifvrij ratten bestrijden
 • Duurzaam
 • Milieuvriendelijk ratten bestrijden

Nadelen van de ultrasone rattenverjager

 • Na een aantal weken pas resultaat
 • Vrij prijzig in aanschaf
 • Er kunnen meerdere apparaten nodig zijn

De anti-ratten stekker

Een ratten repeller is een middel tegen ratten bestrijding dat 24/7 werkt. Zodra de unit aan staat verandert deze het bestaande elektromagnetische veld en dit kunnen ratten, maar ook kakkerlakken en muizen, niet verdragen. Het stralingsniveau is tussen de 8 en 100 MG, terwijl een haardroger een stralingsniveau heeft tussen de 500 en 1000 MG. Door de aanpassing van het elektromagnetische veld verdwijnen ratten vanzelf binnen een week of twee. Een ratten repeller is geen ultrasoon apparaat en maakt ook geen geluid.

Het plaatsen van de anti-ratten stekker

De ratten repeller is een zeer eenvoudig te installeren rattenbestrijdingsmiddel. Meer dan het apparaat installeren hoef je niet te doen om de zwarte of bruine rat te bestrijden.

Het aantal units dat je nodig hebt is afhankelijk van de ruimte die je wil bestrijden en wat je wil doen tegen ratten. In grotere huizen is een extra unit om de zwarte of bruine rat te bestrijden nodig. Ook zijn er speciale zwaardere units voor bedrijven en organisaties die een groter vloeroppervlak hebben en zwarte of bruine ratten willen bestrijden.

Tip: Werkt ook effectief tegen muizen!

Voordelen van de anti-ratten stekker

 • Diervriendelijke manier van ratten bestrijden
 • Gebruiksvriendelijk
 • Zeer kosteneffectief
 • Gifvrij ratten bestrijden
 • Duurzaam
 • Milieuvriendelijk ratten bestrijden

Nadelen van de anti-ratten stekker

 • Er kunnen meerdere apparaten nodig zijn
 • Vrij prijzig in aanschaf

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »