Logosmall
Logo
  • BINNEN 48 UUR GELEVERD
  • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
  • SNELLE KLANTENSERVICE
  • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Zinken Teil

De Originele Authentieke Zinken Teil; Leuk om te geven, leuk om te krijgen. En wij hebben ze voor je! Ga je voor de grote zinken teil of de zeldzame kleine zinken teil?

Lees meer ►
Sorteren op:

Een zinken teil (of zinken tobbe) is een ovale bak met conische wanden. Deze oude zinken teil was voorzien van 2 handgrepen die recht tegenover elkaar zaten op het breedste punt, onder de bovenrand. Zinken teilen werden vroeger gemaakt van verzinkt metaal in verschillende maten. De maat werd in de teil gedrukt.

Zinken Teil Geschiedenis

Oude Zinken Teil

De teil werd voornamelijk gebruikt om de was in te doen. Dit gebeurde meestal op maandag, dat was de “wasdag”. De vrouw des huizes was hier de hele dag zoet mee. De was werd op een wasbord en met verschillende borstels en groene zeep flink schoon geschrobd. Daarna werd de drijf natte was uitgewrongen en soms nog door een wringer gehaald. Tot slot werd het buiten aan de waslijn gehangen om te drogen.

In 1943 werden er textielreinigingsbedrijfjes opgericht. De was werd huis aan huis ingezameld om gewassen te worden. Je kon niet alleen het gewone wasgoed meegeven, maar ook kleding dat chemisch gereinigd moest worden. Ook deze textielreinigingsbedrijven maakten gebruik van een zinken wasteil. Vaak hadden deze bedrijven wel de luxe van een centrifuge. Na het wassen werd het wasgoed keurig netjes gestreken bij de klant teruggebracht.

Ook werd de wasteil wel gebruikt om in te baden, zeker kleine kinderen gingen wel in bad in de “wastobbe”. Niet iedereen had de luxe van een douche. De meeste mensen hadden geen warm water tot hun beschikking. Het water voor het bad werd dan eerst opgewarmd in een enorme ketel op een petroleumstel. Bij degenen die het zich konden veroorloven, werd het badwater verwarmd op een kookplaatje, veelal met flessengas.

De zinken tobbe werd dan voor de kachel gezet en iedereen ging dan één voor één in bad. De jongste eerst en de oudste als laatste. Het water werd hierbij tussendoor niet verschoond.
De zinken wasteil werd niet altijd bij de kachel geplaatst. Vaak stond de tobbe gewoon in de schuur en daar kon het behoorlijk koud zijn. Als het heel hard ging vriezen, verhuisde de zinken tobbe uiteindelijk toch naar de kamer, waar het qua temperatuur een stuk aangenamer was.

Oude zinken teilen als decoratie

Binnenshuis vind je de zinken wasteil wel naast de openhaard als bewaarbak voor het openhaardhout. Maar de traditionele zinken wasteil is tegenwoordig vooral populair als tuindecoratie. In combinatie met andere zinken voorwerpen creëer je al snel een nostalgisch plaatje. Natuurlijk kun je ook gewoon verschillende formaten tobbes gebruiken. De kleine teiltjes zijn ook ontzettend leuk. Helaas zijn deze teiltjes erg zeldzaam.
Mocht je er één hebben weten te bemachtigen maar nog geen idee hebben wat je er mee gaat doen? Dan volgen hier een paar creatieve ideeën ter inspiratie.

Zinken Teil Decoratie - Kaarsen Standaard

Bloembak

De zinken wastobbe doet het heel erg goed in je tuin als bloembak. Gevuld met een hortensia wordt je tuin al behoorlijk opgefleurd. Zet er een grote nostalgische gieter met een boeket bloemen bij en het plaatje is compleet.

Zinken teil als vijver

Heb je een grote zinken teil, dan kun je daar een minivijvertje in maken met waterplantjes en kleine visjes. Als je een beetje handig bent kun je de wasteil ook omtoveren tot een waterdecoratie. Er zijn verschillende fonteintjes te koop, die je hiervoor kunt gebruiken.

Drankjes koeler

Geef je van de zomer een tuinfeestje? Ook dan komt de oude zinken teil groot goed van pas. Dit keer om je cocktails in koel te houden. Natuurlijk kun je er ook frisdrank of bier in koel houden. Gooi de zinken teil groot vol met ijsblokjes en je drankjes blijven lekker koud. Met die heerlijke koude drankjes zal je feest zeker geslaagd uitpakken. Een echt origineel idee, wat zeker door niemand snel vergeten zal worden.

Hanglamp

De wastobbe is niet alleen uitermate geschikt voor buitengebruik. Ook binnenshuis creëer je een hele bijzondere sfeer met de zinken tobbe. Als je een beetje creatief bent aangelegd, maak je in een handomdraai van de wastobbe een hanglamp. Voor een nostalgische landelijke sfeer hang je de teil boven de eettafel. Eén ding weet je zeker, een oude zinken teil als lamp is een echte blikvanger.

Kruidentuintje

Gebruik je graag verse kruiden tijdens het kokkerellen? De wasteil is ideaal om je persoonlijke kruidentuintje in aan te leggen. Plant verschillende kruidenplantjes in de wasteil en je hebt altijd verse kruiden bij de hand. Naast een kruidentuintje kun je natuurlijk een groentetuintje van je zinken wasteil maken.