Logosmall
Logo
  • <17:00 BESTELD = VANDAAG VERZONDEN
  • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
  • SNELLE KLANTENSERVICE
  • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Ongediertebestrijding - Weg met ongewenst gespuis in en rond huis!

Ongediertebestrijding

Er is niets zo vervelend als last van ongedierte in of rond je huis. Ongedierte kan flink wat schade aanrichten. Het is dan ook belangrijk om direct met ongedierte bestrijden te beginnen wanneer je het hebt ontdekt. Doe je dit niet, kan het al snel een ware plaag worden.

Wat is ongedierte

Onder ongedierte vallen dieren die door mensen op een bepaalde tijd, in een bepaalde hoeveelheid en op een bepaalde plek als lastig ervaren worden. Dit kunnen knaagdieren zijn maar ook bijvoorbeeld insecten of zelfs vogels. Er is dus eigenlijk geen bepaalde groep dieren die per definitie als plaagdier bestempeld kan worden. We zullen het wat verduidelijken met een voorbeeld. Jij bent gek op katten en hebt er zelf 3 als huisdier. Je buurvrouw heeft een vreselijke hekel aan katten en jouw katten zitten constant in haar tuin en laten hun behoefte achter. Zij zal er ongetwijfeld alles aan doen om ze uit haar tuin te weren. Voor haar zijn katten ongedierte. Eigenlijk is het net als met (wilde) planten. De één houdt van een zogenoemde wilde tuin, terwijl anderen wilde bloemen en planten (zoals paardenbloemen) zien als onkruid.

Soorten ongedierte

Ongedierte kunnen we onderscheiden in 2 hoofdgroepen, namelijk ongedierte dat schadelijk voor onze gezondheid kan zijn en de plaagdieren die eigenlijk alleen maar voor overlast zorgen.

Ongedierte dat je gezondheid kan schaden

Er zijn verschillende soorten die een gevaar voor de gezondheid kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan knaagdieren als ratten en muizen. Ratten en muizen dragen veel ziekteverwekkers met zich mee zoals de ziekte van Weil. Insecten als muggen en teken kunnen ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Zo zijn muggen drager van de plasmodium parasiet welke Malaria veroorzaakt. Wat teken betreft, worden we al jaren gewaarschuwd voor de ziekte van Lyme. Dit is slechts een handje vol dieren die ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Ook vogels kunnen verschillende ziekteverwekkers met zich meedragen. Dit soort ongedierte bestrijden moet dan ook zo snel mogelijk aangepakt worden.

Ongedierte dat niet schadelijk is voor de gezondheid

De groep dieren die wel flinke overlast kunnen veroorzaken, maar geen direct gevaar voor de gezondheid zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mollen of maden. Mollen kunnen je gazon flink overhoop halen, maar ze brengen geen ziektes over. Ook een container vol maden in de zomer willen we zo snel mogelijk oplossen. We vinden maden vooral vies, maar we hoeven niet te vrezen voor onze gezondheid.

Ongedierte in huis

Ongedierte in huis is erg vervelend en als je daar niet snel iets aan doet, kan het flink uit de hand lopen. De verschillende soorten ongedierte in huis is onder te verdelen in 2 groepen; vliegend ongedierte en kruipend ongedierte.

Vliegend ongedierte in huis

Denk bij vliegend ongedierte in huis aan vliegensoorten, wespen en muggen. Deze insecten kunnen in het voorjaar en zeker in de zomer een ware plaag veroorzaken. Vliegende insecten bestrijden is in de meeste gevallen vrij eenvoudig zelf te doen. In sommige gevallen, zoals bij een wespennest in huis, raden wij aan een gespecialiseerd bedrijf in te huren om het nest te verwijderen.

Kruipend ongedierte in huis

De groep kruipend ongedierte in huis omvat meerdere soorten. Dit kunnen kruipende insecten, zoals mieren, kakkerlakken en zilvervisjes zijn, maar ook knaagdieren als muizen en ratten. Zie je een beestje in huis, dan is de kans vrij groot dat er veel meer zijn. Afhankelijk van het soort kan kruipend ongedierte flinke schade veroorzaken. Zo tasten ze voorraden aan en kunnen je bezittingen beschadigen. Daarnaast is kruipend ongedierte gewoonweg onhygiënisch. Ratten, muizen en kruipende insecten bestrijden is dan ook noodzakelijk.

Ongedierte in huis voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Dit geldt ook voor ongedierte in huis. Gelukkig kun je er zelf al een heleboel aan doen om ervoor te zorgen dat ongedierte jouw huis liever overslaat. We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Houd je huis schoon!

Veel soorten ongedierte zijn gek op donkere, stoffige en soms vochtige beschutte hoekjes. De ideale plek om zich lekker te nestelen. Dus maak je huis regelmatig goed schoon, ook achter en onder kasten. Een schoon en opgeruimd huis is niet aantrekkelijk voor ongedierte.

Houd je aanrecht schoon!

Naast een fijn plekje om te nestelen, is ongedierte ook op zoek naar voedsel. Wanneer je de afwas op het aanrecht laat staan, is dit een leuk buffet voor allerlei soorten ongedierte. Was de vaat dus direct af of zet het in de afwasmachine. Laat geen voedselresten op het aanrecht achter. Neem daarom regelmatig je aanrecht af en gooi gebruikte vaatdoekjes in de wasmachine. Vaatdoeken die enkele dagen gebruikt worden, zijn een bron van bacteriën en vieze geurtjes. Dit trekt ook ongedierte aan.

Bewaar etenswaren afgesloten!

Een schoon aanrecht is belangrijk als je ongedierte in huis wilt voorkomen, maar vergeet ook je voorraadkasten niet. Aangebroken verpakkingen worden meestal weer teruggezet in de kast tot je ze weer nodig hebt. Vooral voor muizen is dit een feest! Bewaar producten zoals bijvoorbeeld rijst, pasta, meel en brood altijd in een goed afgesloten verpakking. Vergeet ook niet om het voer van je huisdieren afgesloten te bewaren.

Denk om je afval!

Afval is een grote voedselbron voor ongedierte. Laat geen volle vuilniszakken staan, ook niet als ze goed afgesloten zijn. Het is voor ongedierte een kleine moeite om een dichte vuilniszak binnen te kruipen. Gooi volle vuilniszakken altijd direct in de container. Reinig je container of vuilnisbak altijd goed nadat deze geleegd is.

Dicht gaten, naden en kieren!

Ongedierte heeft maar kleine openingen nodig om je huis binnen te komen. Het is dan ook verstandig om naden, kieren en de kleinste gaatjes op te sporen en deze goed te dichten. Zo voorkom je dat ongewenst gespuis makkelijk toegang heeft.

Ongedierte in de tuin

Ongedierte in de tuin is een stuk lastiger te bestrijden dan ongedierte in huis. Je tuin is een open ruimte en heel toegankelijk voor allerleis soorten ongedierte. Veel van het ongedierte in de tuin is vrij onschadelijk. Elk soort ongedierte heeft zo zijn eigen nut, maar wij mensen kunnen ze in de meeste gevallen niet waarderen.

Kleine beestjes hebben genoeg natuurlijke vijanden. Denk bijvoorbeeld aan de bladluis. Lieveheersbeestjes zijn gek op bladluizen, maar als er te weinig lieveheersbeestjes zijn, kunnen bladluizen je planten flink beschadigen. Dan zit er niets anders op dan de bladluis bestrijden of te zorgen dat er meer lieveheersbeestjes aangetrokken worden.

Grotere plaagdieren kunnen een grotere ravage achterlaten in je tuin. Bijna iedereen met een mooi aangelegde tuin heeft wel eens te maken gehad met mollen, (woel)ratten of (woel)muizen. Ze graven hele netwerken onder de grond welke verzakkingen van je tuin en terras kunnen veroorzaken. Ook bovengronds is de aanwezigheid van deze dieren goed te zien, wat je tuin flink ontsiert. Dit soort ongedierte in de tuin is vaak makkelijker te bestrijden dan hele kleine insecten.

Ongedierte in de tuin voorkomen

Het voorkomen van ongedierte in de tuin is niet makkelijk. Ongedierte kan je tuin van alle kanten eenvoudig binnenkomen. Je zult het dan ook nooit helemaal kunnen voorkomen maar er zijn wel een aantal manieren waarop je ongedierte in de tuin zo veel mogelijk kunt beperken. We zetten een aantal tips voor je op een rij.

Houd je tuin netjes!

Net als je huis, is het ook belangrijk je tuin schoon en opgeruimd te houden. Ongedierte wordt vaak aangetrokken door aantrekkelijke broed- en schuilplekjes. Ruim tuinafval direct op en zorg dat overgroeide plekken gesnoeid worden.

Voorkom etensresten en stilstaand water!

Een van de belangrijkste bronnen voor ongedierte is natuurlijk voedsel. Valt er geen eten te halen, zoeken ze een andere plek. Hoe graag je ook wat oud brood of vogelzaad strooit voor de vogels, doe het niet! Ratten en muizen zijn hier gek op. Zorg ook dat de dakgoten schoon zijn en laat geen potten of emmers met water staan. Stilstaand water wordt al snel een drinkplaats voor allerlei ongedierte of een broedplaats voor bijvoorbeeld muggen en vliegen.

Plant speciale bloemen!

Bepaalde bloemen en planten kunnen preventief werken tegen ongedierte. Deze planten geven een vaak een sterke geur af waar ongedierte een hekel aan heeft. Zo zullen mollen je tuin liever overslaan als je Keizerskroon of Kruisbladwolfsmelk in je tuin zet. Om vliegende insecten in je tuin te voorkomen, kun je Kamille planten. Pepermunt is een plant waar o.a. kevers, mieren en spinnen niet van gecharmeerd zijn. Diversiteit aan planten en bloemen in je (moes)tuin zal er al voor zorgen dat je minder last van ongedierte ondervindt. Ook trekt dit vaak weer natuurlijke vijanden van verschillende insecten aan. Zo blijft alles mooi in balans.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »