Logosmall
Logo

Ongediertebestrijding - Weg met ongewenst gespuis in en rond huis!

Ongediertebestrijding

Er is niets zo vervelend als last van ongedierte in of rond je huis. Ongedierte kan flink wat schade aanrichten. Het is dan ook belangrijk om direct met ongedierte bestrijden te beginnen wanneer je het hebt ontdekt. Doe je dit niet, kan het al snel een ware plaag worden.

Wat is ongedierte

Onder ongedierte vallen dieren die door mensen op een bepaalde tijd, in een bepaalde hoeveelheid en op een bepaalde plek als lastig ervaren worden. Dit kunnen knaagdieren zijn maar ook bijvoorbeeld insecten of zelfs vogels. Er is dus eigenlijk geen bepaalde groep dieren die per definitie als plaagdier bestempeld kan worden. We zullen het wat verduidelijken met een voorbeeld. Jij bent gek op katten en hebt er zelf 3 als huisdier. Je buurvrouw heeft een vreselijke hekel aan katten en jouw katten zitten constant in haar tuin en laten hun behoefte achter. Zij zal er ongetwijfeld alles aan doen om ze uit haar tuin te weren. Voor haar zijn katten ongedierte. Eigenlijk is het net als met (wilde) planten. De één houdt van een zogenoemde wilde tuin, terwijl anderen wilde bloemen en planten (zoals paardenbloemen) zien als onkruid.

Soorten ongedierte

Ongedierte kunnen we onderscheiden in 2 hoofdgroepen, namelijk ongedierte dat schadelijk voor onze gezondheid kan zijn en de plaagdieren die eigenlijk alleen maar voor overlast zorgen.

Ongedierte dat je gezondheid kan schaden

Er zijn verschillende soorten die een gevaar voor de gezondheid kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan knaagdieren als ratten en muizen. Ratten en muizen dragen veel ziekteverwekkers met zich mee zoals de ziekte van Weil. Insecten als muggen en teken kunnen ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Zo zijn muggen drager van de plasmodium parasiet welke Malaria veroorzaakt. Wat teken betreft, worden we al jaren gewaarschuwd voor de ziekte van Lyme. Dit is slechts een handje vol dieren die ernstige gezondheidsklachten kunnen veroorzaken. Ook vogels kunnen verschillende ziekteverwekkers met zich meedragen. Dit soort ongedierte bestrijden moet dan ook zo snel mogelijk aangepakt worden.

Ongedierte dat niet schadelijk is voor de gezondheid

De groep dieren die wel flinke overlast kunnen veroorzaken, maar geen direct gevaar voor de gezondheid zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mollen of maden. Mollen kunnen je gazon flink overhoophalen, maar ze brengen geen ziektes over. Ook een container vol maden in de zomer willen we zo snel mogelijk oplossen. We vinden maden vooral vies, maar we hoeven niet te vrezen voor onze gezondheid.

Ongedierte in huis

Ongedierte in huis is erg vervelend en als je daar niet snel iets aan doet, kan het flink uit de hand lopen. De verschillende soorten ongedierte in huis is onder te verdelen in 2 groepen; vliegend ongedierte en kruipend ongedierte.