Logosmall
Logo
  • BINNEN 48 UUR GELEVERD
  • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
  • SNELLE KLANTENSERVICE
  • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Zinken Draadmand

De Originele Authentieke Zinken Draadmand; Leuk om te geven, leuk om te krijgen. En wij hebben ze voor je! Ga je voor de kleine zinken draadmand of het unieke model?

Lees meer ►
Sorteren op:

De zinken draadmand is doorgaans een ronde mand gemaakt van zink. De oude draadmanden zijn er in verschillende maten en modellen. Naast ronde zijn er ook rechthoekige en vierkante modellen. De draadmand is voorzien van twee stevige handvaten, meestal van zink, maar er zijn ook varianten die houten handvaten hebben. De verzinkte metalen draadmand heeft vrij grote mazen alhoewel dit nogal eens per draadmand kan verschillen.

Zinken Draadmand Geschiedenis - Aardappelmand / Oogstmand

Oude Zinken Draadmand

Vroeger werden draadmanden gebruikt als oogstmand bij bijvoorbeeld het aardappels rapen. Door de twee handvaten was de zinken aardappelmand gemakkelijk op te tillen en mee te nemen naar een volgende plek.
De overtollige losse grond viel gewoon door de mand heen, zo werd de mand niet onnodig zwaar. Ook kon het verzamelde groente en fruit schoon gespoeld worden zonder deze eerst weer uit de mand te halen. Water en vuil liep zo weg door de mazen van de mand.

Niet alleen boeren maakten veelvuldig gebruik van de zinken mand. Ook in de industrie kwam je zinken draadmanden tegen. De draadmanden werden onder andere gebruikt om oesters in te verzamelen. Nu gebeurt dit veelal in houten kratten. Mosselen worden tegenwoordig nog wel verzameld in draadmanden.

Zinken draadmanden waren er vroeger ook in de vorm van onze huidige draagbare kunststof winkelmandjes. In kruidenierswinkels werden ze dan ook gebruikt om je boodschappen in te doen. Deze draadmanden hadden alleen geen handvaten, maar waren voorzien van een hengsel dat in het midden bevestigd zat.

Oude zinken draadmanden als decoratie

Tegenwoordig zijn draadmanden helemaal in. De winkels staan er vol mee. De manden zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, modellen en maten. Echter zijn deze draadmanden niet meer van zink maar veelal van aluminium of metaal.

Natuurlijk gaat er niets boven de authentieke, nostalgische, originele zinken draadmand uit grootmoeders tijd.

Vandaag de dag worden deze draadmanden meestal gebruikt voor decoratieve doeleinden. De draadmand is meer een bewaarmand geworden voor allerlei huis-, tuin- en keukendingen. Er zijn tal van leuke ideeën wat je allemaal met een zinken draadmand kunt doen. Doe je voordeel met onderstaande tips.

Zinken Draadmand Decoratief - Geweven met Stofstroken

Vaas

Neem een ronde zinken draadmand en zet daarin een vaas met paastakken of voorjaarstakken. De bloesemtakken komen in deze draadmand volledig tot hun recht. Het is dè nieuwe manier van styling.

Haardhoutmand

Zoek jij een creatieve manier om je haardhout in te bewaren, dan moet je daar zeker een zinken draadmand voor nemen. Iedere keer naar buiten lopen om wat hout te halen, gaat op den duur toch vervelen, zeker als het slecht weer is. Met een goed gevulde draadmand heb je het hout direct bij de hand en het heeft ook nog eens een robuuste uitstraling. Samen met een oude kolenkit met aanmaakhoutjes, creëer je een nostalgisch effect.

Interieurmand

Wil je echt iets aparts doen met de draadmand? Ga dan voor een warme maar stoere look.
Zet een mooi groot hertengewei in je draadmand en leg er een plaid bij. Zeker weten dat iedereen het prachtig zal vinden.

Natuurlijk kun je er ook een aantal fleecedekens en kussens in bewaren.
Op koude winteravonden heb je dan zo een lekker warm dekentje of kussentje te pakken.

Reserverolhouder

Tover de vroegere zinken aardappelmand om tot een reserverolhouder voor op het toilet. Losse toiletrollen in die mand, geven een speelse look. Een kleinere draadmand is het meest geschikt. Geef de draadmand een leuk kleurtje of versier de mand met bijvoorbeeld bloemen. Het is origineel en het geeft je toilet direct een hele andere uitstraling.

Je kunt de mand op de grond laten staan maar je zou de draadmand ook aan de muur kunnen bevestigen. Ook dit kun je op verschillende manieren doen. De meest praktische is natuurlijk dat je de bodem van de mand tegen de muur plaatst. Zo kun je makkelijk en snel een nieuwe rol pakken.

Salontafel

De zinken draadmand hoeft natuurlijk niet persé dienst te doen als bewaarmand. Ben je een beetje creatief, dan heb je in een handomdraai een salontafel van de draadmand gemaakt. Zet de mand ondersteboven, dus met de opening op de grond. Leg er een grote ronde plank op en je hebt een tafel. Bevestig de plank goed en stevig aan de mand om te voorkomen dat het tafelblad eraf glijdt als je een kopje koffie zit te drinken.

Houd je het liever bij een bijzettafeltje? Zet dan de mand met de opening naar boven en sluit de opening af met een ronde plank of een dienblad welke precies past.