Logosmall
Logo
  • BINNEN 48 UUR GELEVERD
  • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
  • SNELLE KLANTENSERVICE
  • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Mollen Vangen

Waar is de mol? Mollen vangen als een pro was nog nooit zo simpel!

Lees meer ►
Sorteren op:

De Mollenvanger

Vroeger had men niet de luxe van nu wat betreft mollen vangen. Vroeger had je nog de echte mollenvangers. Mollen vangen werd toen op een wel hele speciale manier gedaan, namelijk met een schep. Met een schep in de hand liep de mollenvanger naar het door molshopen omgeploegde veld en speurde iedere molshoop van een afstandje af. Zodra de mollenvanger de aarde zag bewegen, sloop hij zo zachtjes mogelijk naar de molshoop, schepte de mol eruit en sloeg hem met een flinke klap dood.

Mollen kunnen op zich niet zo goed zien, ze zijn ternauwernood blind, maar hun gehoor daarentegen is supergoed ontwikkeld. Wilde je vroeger mollen vangen, dan moest je je geruisloos voortbewegen, want als de mol je hoorde ging hij er als een speer vandoor en stond je daar voor niets met je schep te wachten.

Mollenvangen was dan ook een klusje wat om enorm veel geduld vroeg.

Hoe mollen vangen

Er zijn verschillende manieren van mollenvangen zoals mollen vangen met klem of met een mollenval. Een mol vangen met klem is niet erg diervriendelijk, want het beestje gaat dood.

Gun je het diertje zijn leven, dan kun je beter de mol vangen met een mollenval. De mollenval is niet alleen zeer doeltreffend, maar ook diervriendelijk. Na het vangen van de mol kun je de mol ergens anders weer vrijlaten. Doe dit wel een heel eind van je tuin vandaan, anders is de mol zo weer teruggekeerd in je tuin en ben je er helemaal niets mee opgeschoten.

Mollen vangen met een mollenval

Diervriendelijk mollenvangen doe je met een mollenkoker. De mollenkoker is gemaakt van kunststof met aan de bovenzijde twee controlegleuven, zodat je kunt zien of er een mol gevangen is.

De mollenval is aan beiden zijden voorzien van een soort deurtje van aluminium welke alleen naar binnen opengaat. De mol hoeft alleen maar door het deurtje de koker in te lopen en hij zit gevangen. Een weg terug is er niet meer voor de mol, want de deurtjes kunnen van binnenuit niet geopend worden. Mollenvangen is dus zo moeilijk nog niet.

Het plaatsen van een mollenkoker

Voordat je aan het mollenvangen kunt beginnen, is het belangrijk die mollengang op te zoeken die veel gebruikt wordt. Maar hoe weet je nu wat een goede gang is? Het vinden van de juiste mollengang is eigenlijk heel simpel.

Zoek een verse molshoop, maak voorzichtig een opening en voel in welke richting de gang loopt. Als je weet hoe de gang loopt, kun je de molshoop weer voorzichtig dichtmaken. Graaf een klein stukje van de molshoop verwijderd de gang van bovenaf open en plaats de mollenvanger in de mollengang. Zorg hierbij dat je de omgeving niet teveel verstoort. Dek daarna de plaats af met een stoeptegel of iets anders zwaars.

Deze manier van mollen vangen vraagt wel wat van je. De mollenval moet namelijk zeer regelmatig gecontroleerd worden op vangst. Eens in de drie uur is een goed uitgangspunt. Wacht je te lang, dan is de kans groot dat de mol alsnog dood gaat. Een mol kan niet langer dan 12 uur zonder eten maar ook stress kan dodelijk zijn voor het dier. Iets wat je niet wilt natuurlijk. Je hebt gekozen voor een diervriendelijke manier van mollen vangen, anders kon je net zo goed de mol vangen met een klem.

Laat een mol altijd vrij op een plek waar molshopen te vinden zijn, zodat de mol ook werkelijk de kans krijgt om te overleven. Dit kan bijvoorbeeld een weiland zijn of een grasveld met diverse molshopen.

Mollenvangen Tips

Mollen vangen is niet zo moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waarop je moet letten.

Draag handschoenen bij het zoeken van de gang en het plaatsen van de mollenval. Anders kan de mol de mensengeur opvangen en afgeschrikt worden.

Het is ook verstandig om handschoenen aan te trekken als je de mol uit de mollenkoker bevrijdt. De mol is op dat moment enorm gestrest en zal je in elk geval proberen je te bijten. Als er dan wondjes ontstaan, zitten die vol bacteriën en is de kans groot dat die wondjes gaan ontsteken.

Je kunt behoorlijk geïrriteerd raken als je mollen in je tuin hebt. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van de mollen in je tuin verlost zijn. Veel mensen gaan dan ook verwoed aan de slag met mollenvangen. Maar let er op dat je rustig te werk gaat. Laat de omgeving van de mollengang zoveel mogelijk in tact. Dan voorkom je dat de mol argwaan krijgt en die gang niet meer gaat gebruiken.

Voordelen van de mollenkoker

  • Diervriendelijk
  • Simpel in gebruik
  • Doeltreffend
  • Veelvuldig herbruikbaar
  • Voordelig

Nadelen van de mollenkoker

  • Regelmatige controle is noodzakelijk