Logosmall
Logo
 • BINNEN 48 UUR GELEVERD
 • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
 • SNELLE KLANTENSERVICE
 • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Woelratten Bestrijden

Met onze producten voor woelratten bestrijden, zitten de woelratten als ratten in de val!

Lees meer ►
Sorteren op:

Uitgebreid assortiment Top Kwaliteit Voordelig Snel geleverd

"Het moet niet gekker worden, ben je eindelijk van de mollen in je tuin verlost, dient het volgende probleem zich aan. Je tuin zit vol met kleine gaten in het gazon met rondom afgeknaagd gras. En dat niet alleen, er steken ook een soort molshopen boven het gras uit, alleen in een kleinere variant. Je hebt last van woelratten in de tuin!”

De leefwijze van woelratten

Er is een kans dat je nog nooit van woelratten hebt gehoord, maar als ik zijn andere naam noem dat gaat er vast een lichtje branden. De woelrat wordt ook wel ‘waterrat’ of ‘molmuis’ genoemd.

Woelratten leven in de buurt van stilstaand water en geven de voorkeur aan steile oevers, die begroeid zijn met riet of gras. Maar het leefgebied van de woelrat breidt zich verder uit naar boomgaarden, maar ook naar tuinen. Het kan dan ook zomaar voorkomen dat jij woelratten in de tuin hebt. De woelrat kan behoorlijke schade aanbrengen in je tuin, want naast de hopen aarde die ze omhoog werken, gaan ineens je planten dood.

Misschien vraag je je af wat de woelrat hiermee te maken heeft. Het is heel simpel; woelratten zijn verzot op wortels van bomen en planten en op de zachte plantendelen van bol- en knolgewassen. Van onder uit wordt er aan de wortels gegeten, maar zonder wortels staat de plant los in de grond en kan hij geen water en zuurstof meer opnemen. Het gevolg is dat jouw plant het bijltje erbij neer gooit en binnen no-time dood is.

Ze gaan maar door en door, want woelratten zijn zowel overdag als ’s nachts actief. Het gangenstelsel dat ze graven doen ze met hun voorpoten en zo ontstaan er hoopjes aarde in je tuin. Toch zijn de hoopjes aarde anders dan bij mollen. Bij woelratten komt het hoopje niet op de gang, maar naast de gang te liggen. De schade die woelratten aanbrengen zijn misschien nog wel heftiger dan die van de mol. Is dit jouw tuin beeld? Dan heb je reden genoeg voor woelrat bestrijding.

Hoe woelratten bestrijden?

Voordat je enthousiast aan de slag gaat met woelrat bestrijding, moet je één ding weten. De woelrat is een beschermde diersoort. Dat betekent dat het volgens de Flora en Faunawet verboden is om woelratten te doden en te verwonden. Maar eigenlijk mag je de woelrat ook niet vangen of het diertje opzettelijk storen. Natuurlijk laat je je tuin niet ruïneren door een woelrat en zul je toch de woelratten bestrijden. Bestrijding van woelratten kan op verschillende manieren. Zo kun je woelratten vangen met behulp van een speciale woelrattenklem, dit is geen diervriendelijke manier van woelratten bestrijden maar wel effectief. Meer diervriendelijke manieren van woelratten bestrijden zijn de speciale woelrattenval of woelrattenbestrijding door het diertje te verjagen met geluid. Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat woelratten je tuin niet binnen kunnen komen; preventief woelratten bestrijden met anti woelrattengaas. Voor welk woelrattenmiddel je ook kiest, de woelrat verdwijnt uit jouw tuin.

De woelratklem

Woelratten bestrijden kun je doen met een speciale woelratklem. De woelrat komt op zijn weg door de gang de klem tegen en loopt erin. Zodra de woelrat de klem raakt, slaat de klem dicht. De woelrat wordt hierbij op slag gedood. Niet de meest diervriendelijke oplossing maar wel de meest doeltreffende. Deze woelrat komt je nooit meer lastigvallen.
(Woelratten bestrijden met een klem is volgens de Flora en Faunawet verboden.)

Het plaatsen van een woelratklem

Een woelratklem zetten gaat in principe op dezelfde manier als bij een mollenklem. Als de klem goed op spanning staat, klapt deze bij minste of geringste aanraking dicht. Als je het goed doet, is de woelrat direct dood. Is de woelratklem niet goed afgesteld, kan het gebeuren dat het dier niet direct gedood wordt en dan zal de woelrat onnodige lijden. Open voorzichtig een woelrathoop en voel welke kant de gang op gaat. Open de gang een stukje verderop van boven af. Zet de klem op scherp (zoals in de handleiding aangegeven) en plaats deze in de gang. Bedek de klem met wat los zand zodat de gang er weer 'gangbaar' uitziet. Controleer de klem regelmatig!
Woelratten bestrijden met een klem is niet diervriendelijk.

Tip: Afhankelijk van het soort klem, is de SuperCat Gaten Stans hierbij een handig hulpmiddel!

Voordelen van een woelratklem

 • De woelrattenklem is effectief; de woelrat is opslag dood wat onnodig lijden voorkomt
 • Woelratten bestrijding met een klem is goedkoop
 • Bestrijden van woelratten met een woelrattenklem is milieuvriendelijk

Nadelen van een woelratklem

 • Woelrattenbestrijding met een woelratklem is dieronvriendelijk
 • Woelratten bestrijden met een woelratklem vraagt enige kennis
 • Ander woelratten kunnen het territorium van dode woelrat betrekken

De woelrattenval

Naast de woelratklem kun je woelratten ook vangen in een vangkoker. De woelrat vangen met een vangkoker, is een diervriendelijke manier van woelratten bestrijden en zeer geschikt als je de woelrat weer zijn vrijheid wilt teruggeven. Echter je moet de woelratten val wel regelmatig controleren, want als je dat niet doet dan kan het zijn dat de woelrat overlijdt aan stress. Dan heeft vrijlaten geen zin meer. De woelrat vangkoker heeft aan de bovenzijde kijkgaatjes, zodat je precies kunt zien of er een woelrat in de val zit. De vangkoker is van kunststof en heeft aan weerszijden een klepje dat alleen naar binnen toe beweegt. De woelrat kan dus naar binnen lopen maar niet meer naar buiten.

Het plaatsen van een woelratval

Het is belangrijk dat je de val op de juiste plek zet en in een gang die veelvuldig gebruikt wordt. Bij woelratten ligt de aardehoop naast de gang. Het voordeel is dat de gang niet zo heel diep ligt en makkelijk te lokaliseren is. Maak de gang voorzichtig een de bovenkant open en plaats de val een klein eindje de gang in. Zorg ervoor dat je wel de val makkelijk kan controleren, zonder dat je daarvoor de val uit de gang hoeft te halen. Dek de gang af met bijvoorbeeld een stoeptegel, die is eenvoudig weg te halen bij controle. Laat de gevangen woelrat bij voorkeur vrij in een water- en bosrijk gebied.

Let op: Als er een woelrat in je val zit, dan wil je hem natuurlijk zo snel mogelijk zijn vrijheid teruggeven. Draag op dat moment handschoenen, want als de woelrat je bijt kun je de ziekte Tularemie krijgen, een op mensen overdraagbare ziekte dat zweren op de huid veroorzaakt.

Voordelen van de woelrat vangkoker

 • De woelrat vangkoker is absoluut diervriendelijk; het beestje krijgt zijn vrijheid terug
 • Woelrat bestrijding met een woelrattenval is eenvoudig; een kind kan de was doen
 • De woelratten val is veelvuldig herbruikbaar; het is dus goedkoop
 • Woelratten bestrijden met een val is zeer effectief

Nadelen van de woelrat vangkoker

 • De woelrattenval moet zeer regelmatig gecontroleerd worden op vangst

De ultrasone woelrat verjager

Je kunt de woelrat vangen, maar je kunt hem ook verjagen met bijvoorbeeld een ultrasone woelrat verjager. Dit is woelrat bestrijding door middel van geluid. De ultrasone woelrat verjager brengt een hoog geluid voort en de trillingen zijn tot diep in de grond te voelen. Woelratten vinden dit niet prettig. Het verstoort het onderlinge communicatievermogen. Ook hebben de trillingen invloed op het zenuwstelsel. Als het geluid lang genoeg aanhoudt, zal de woelrat zich niet meer veilig voelen en de tuin verlaten. Het gebruik van een ultrasone woelrat verjager, is een diervriendelijke manier van woelratten bestrijden.

Het plaatsen van een ultrasone woelrat verjager

Kies je voor de manier van woelrat bestrijding met een ultrasone woelrat verjager, dan moet je één ding wel weten. Woelratten bestrijden met geluid vergt geduld en soms moet je een lange adem hebben, maar uiteindelijk is je tuin woelratvrij.

De ultrasone woelrat verjager kun je op een willekeurige plaats in je tuin zetten. Bij voorkeur in de buurt van de plek waar de woelratten het actiefst zijn. Het kan zijn dat de woelrat activiteit eerst toeneemt. Dit komt omdat de dieren de trillingen proberen te ontvluchten. Na een dag of 4 neemt dit af en zal de woelrat zich stukje bij beetje gaan terugtrekken.

Na een week of twee heeft de woelrat zich zover teruggetrokken dat hij niet meer in jou tuin verblijft, maar daar buiten. Het bereik van een ultrasone woelrat verjager is afhankelijk van de capaciteit van het apparaat en de samenstelling van de grond. Er zijn ultrasone verjagers die werken op batterijen en ultrasone verjagers die op zonne-energie werken.

Tip: Gebruik de speciale SuperCat Gaten Stans om makkelijk een gang te vinden en eenvoudig een gat te maken!

Voordelen van een ultrasone woelrat verjager

 • Het is de meest simpele manier van woelratten bestrijding
 • Diervriendelijke manier van woelrat bestrijding
 • Milieuvriendelijk

Nadelen van een ultrasone mollenverjager

 • Ultrasone woelrat bestrijding vraagt om een lange adem
 • Afhankelijk van de grootte van je tuin heb je meerdere apparaten nodig
 • De ultrasone verjager is vrij duur in aanschaf

Anti Woelratgaas

Ben je je tuin aan het renoveren of moet je nog een nieuwe tuin aanleggen, dan is anti woelratgaas een ideaal middel om woelratten uit je tuin te houden. Door de fijne mazen die dit speciale gaas heeft, kan geen woelrat er door heen kruipen. Het gebruik van gaas is een preventieve manier van woelratten bestrijden.

Let op:Het aanleggen van anti woelratgaas is niet geschikt voor bestaande tuinen in verband met het enorme graafwerk dat er dan bij komt kijken. Of je moet zin hebben om je hele tuin overhoop te halen.

Het aanleggen van anti woelratgaas

Anti woelratgaas kun je onder het oppervlak van je tuin aanbrengen. Het werkt dan als een soort worteldoek waar geen onkruid doorheen kan groeien. Je brengt het anti woelratgaas een paar centimeter onder het oppervlak aan, anders kan de woelrat nog tussen het gaas en de grasmat door komen en dan heb je alle moeite voor niets gedaan.

Laat de banen woelratgaas elkaar iets overlappen om kieren te voorkomen en leg de banen vast met grondpennen. Is de braak liggende grond overal voorzien van woelratgaas dan kan de tuin verder aangelegd worden. Geen woelrat komt in je tuin nog boven de grond! Dus ook geen hopen aarde, gaten en openliggende gangen meer.

Je kunt woelratgaas ook als een tuinomheining aanbrengen, maar dan ondergronds. Dit kost veel graafwerk, want het anti woelratten gaas moet tot op een diepte van ongeveer 1 meter geplaatst worden. Waarom zo diep? Om de eenvoudige reden dat woelratten er anders misschien heel makkelijk gewoon onderdoor graven.

Helaas hebben wij het anti woelrat gaas voor preventief woelratten bestrijden niet meer in ons assortiment.

Voordelen van anti woelrat gaas

 • Het voorkomt een woelratten plaag
 • Het voorkomt ook mollen in de tuin
 • Eenmalige investering

Nadelen van anti woelrat gaas

 • Het aanbrengen van woelratgaas is een enorme klus
 • Anti woelrattengaas is behoorlijk prijzig in aanschaf

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »