Logosmall
Logo
  • <17:00 BESTELD = VANDAAG VERZONDEN
  • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
  • SNELLE KLANTENSERVICE
  • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Zinken Vuilnisemmer

Op zoek naar een Zinken Vuilnisemmer van ouderwetse TOP kwaliteit? Zoek niet verder. Deze nostalgische emmers zijn leuk om te krijgen of om te geven!

Lees meer ►
Sorteren op:
Geen producten gevonden...

100% Zink Weerbestendig Praktisch Decoratief Snel geleverdWezan Zinken Vuilnisemmer Kopen Review"Ik kan me de zinken vuilnisemmer nog goed herinneren van vroeger. Bij ons stond de vuilnisbak buiten, bij de achterdeur. Helaas hebben we de emmer niet bewaard toen deze werd vervangen. Hier heb ik achteraf zoveel spijt van gehad. Je kunt namelijk nog zoveel leuke dingen met zo'n vuilnisemmer doen. Gelukkig heb ik er nog één via Wezan op de kop kunnen tikken. De nostalgische zinken vuilnisemmer doet nu dienst als decoratieve plantenbak op het terras. We hebben er een prachtig olijfboompje in staan." 
- Ineke Groters -

Waarom een zinken vuilnisemmer kopen?

Zink is weerbestendig, het roest amper; hierdoor zowel buiten als binnen te gebruiken
De zinken afvalbak is ideaal voor het scheiden van afval; bijvoorbeeld als plastic verzamelbak

De vuilnisbak leent zich uitstekend ter decoratie, je creëert in no-time een prachtige bloembak

Deze prullenbak is tevens erg handig als opbergemmer, het zal je verbazen hoeveel speelgoed er in past
Deze vuilnisemmer is tevens zeer geschikt voor bedrijven en werkplaatsen

Zinken Vuilnisemmer

Waarom zink praktisch niet roest

Het zinken oppervlak reageert met zuurstof in water of de lucht. Hierdoor wordt een oxidelaag gevormd. Na een poosje sluit deze laag het zink helemaal af voor zuurstof. Daardoor kunnen er geen zuurstofmoleculen meer bij het ijzer komen en roest zink bijna niet.

Zinken Afvalemmer als verzamelbak

Tegenwoordig moeten we al ons afval scheiden. Papier, GFT, plastic, restafval, noem het maar op.
Maar waar laat je dat intussen allemaal? De zinken vuilnisemmer biedt hier uitkomst. Je kunt in de vuilnisbak zink prima je plastic afval verzamelen. Natuurlijk is het ook een geschikte verzamelbak voor je restafval.

De decoratieve zinken vuilnisbak

De traditionele zinken vuilnisemmer doet voornamelijk nog dienst als decoratie. Je ziet ze veelal in tuinen als bloembak. Uiteraard kun je er ook een klein boompje of planten inzetten. Voor de creatievelingen: De zinken vuilnisbak valt heel goed te schilderen. Zo kun je de zinken vuilnisemmer een vrolijke uitstraling geven.

Zinken Afvalemmer voor bedrijven

In de werkplaats is de zinken vuilnisbak ook een zeer geschikte afvalemmer. Deze kan bijvoorbeeld als "peukenbak" buiten bij de deur staan. De vuilnisemmer zink is zo sterk dat deze zelfs gloeiend materiaal prima aankan. Natuurlijk kan de zinken afvalbak ook dienst doen als papierbak op kantoor.

De zinken prullenbak als opbergemmer

Steeds vaker wordt de zinken prullenbak gebruikt om spullen in op te ruimen. Er kan werkelijk vanalles in opgeborgen worden. Van brokken voor de hond tot hooi voor je konijn. Of zet de zinken vuilnisemmer naast de openhaard en bewaar er je haardblokken in. Zelfs als paraplubak is de vuilnisemmer zink zeer geschikt omdat deze niet roest. En wat dacht je van al het speelgoed van de kids! Je bergt ze gewoon op in de zinken afvalemmer
Kortom; de mogelijkheden zijn oneindig!

Zinken Vuilnisemmer met Speelgoed

De Zinken Vuilnisemmer; een stukje nostalgie

Zo rond het eind van de jaren vijftig werd een eind gemaakt aan de vele verschillende manieren waarop men het huisvuil aan de weg zette. Toentertijd deed men dit in houten kistjes, dozen, jute zakken of gewoon los op straat. Gemeenten bepaalden dat dit zo niet langer kon en stelden daarom voor ieder huishouden een afvalemmer beschikbaar. De zinken vuilnisemmer was geboren.

Vroeger deed men afval in houten kistjes, dozen, jute zakken of gewoon los op straat


De zinken afvalbak, een grijze zinken emmer met een handvat en een deksel. In de deksel staat de naam van de gemeente gedrukt. Soms bestaat deze alleen uit een afkorting en soms is dit de volledige naam. Ook staan er nummers in de deksel welke de wijk, straat en huisnummer aangeven waar de zinken afvalemmer is geplaatst. De zinken afvalemmer heeft een inhoud van 33 liter. Natuurlijk kregen winkels en bedrijven ook een zinken vuilnisbak ter beschikking. Deze emmers zijn groter en hebben een inhoud van 55 liter. Op picknickplaatsen werden nog grotere exemplaren geplaatst. Deze zinken vuilnisemmers hebben een inhoud van maar liefst 90 liter.

Nostalgische regels voor het gebruik van de zinken vuilnisemmer

Bij de afvalemmer kreeg je ook een kaart waar de regels opstonden waar je je aan moest houden. Dit waren de regels zoals deze letterlijk op de kaart stonden weergegeven.

DE EMMER WORDT:

                  NIET OVERVULD.

                  NIET TE VROEG BUITEN GEZET.

                  NIET MEDEGENOMEN BIJ VERHUIZING.

Voorts wordt er de aandacht op gevestigd, dat buiten  verstrekte emmers geen stoffen mogen worden afgegeven, behalve grote stukken, als meubelen en dozen; deze laatste mits zij geen huisvuil bevatten. Het is verboden, brandbare film (tenzij minder dan 50g) of carbid in de emmer te deponeren.
Alleen geheel gesloten emmers worden geledigd.

Mocht je niet voldoende hebben aan één zinken afvalemmer, dan werd er onderzocht of er een tweede zinken vuilnisemmer kon worden verstrekt. Hiervoor moest je een aanvraag indienen bij de Stadsreiniging. Voor die tweede zinken afvalemmer moest je dan wel betalen.

Omdat afval niet gescheiden werd zoals tegenwoordig, werd werkelijk alles in de zinken vuilnisbak gegooid. Zelfs de asla van de kolenkachel en die van het kolenfornuis werd in de zinken afvalemmer geleegd als deze vol waren. Stookafval werd voornamelijk gebruikt om gaten in paden op te vullen of tegen gladheid in de winter. Vaak was er teveel stookafval voor deze gebruiken en werd het as dus in de zinken afvalbak gegooid. Soms zaten er nog gloeiende deeltjes tussen. De zinken vuilnisemmer was hier prima tegen bestand, de zinken vuilnisemmer werd dan ook wel asemmer genoemd. Die gloeiende stukjes zorgden er wel voor dat de inhoud van de afvalbak ging smeulen en dat kon vreselijk stinken. Volgens de gebruiksaanwijzing die bij de zinken vuilnisemmer geleverd was, mocht er geen gloeiend as in de emmer geworpen worden.

Nostalgische gebruiksaanwijzing bij de zinken vuilnisemmer

Naast een aantal regels die op de bijgeleverde kaart stonden, was hier ook een gebruiksaanwijzing op gemeld. Hier de gebruiksaanwijzing zoals deze letterlijk op de kaart stond vermeld.

  • Ook de beste vuilnisemmer voldoet alleen dan in gebruik, wanneer deze goed schoon gehouden en met zorg behandeld wordt.
  • Om de zinklaag van de emmer te sparen, moet men er geen vochtige of bijtende stoffen in werpen, evenmin als gloeiende as (dit laatste mede wegens brandgevaar)
  • Bedek de bodem na lediging met kranten om zowel de zinklaag als het plaatijzer te sparen.
  • Het is een bekend verschijnsel, dat de oude resten de vuilnis snel tot rotting doen overgaan en een onaangename lucht verwekken.
  • Vochtige of sterk aan bederf onderhevige stoffen behoren in papier gewikkeld in de emmer gedeponeerd te worden.
  • Zet de emmer voor het afgeven van vuilnis aan de rand van het trottoir.

 DE GEBRUIKER IS VOOR ZOEKRAKEN OF BESCHADIGING VAN DE EMMER VERANTWOORDELIJK.

Zinken vuilnisemmer, Vuilnisbak, Afvalemmer, Afvalbak, Asemmer, Prullenbak - Vuilniswagen

Eerste vorm van afval scheiding

Het is niet helemaal de manier waarop wij dit gewend zijn, maar vroeger kwamen er allerlei mannetjes langs de deur die belang hadden bij bepaalde soorten afval. Dit waren de voddenmannen en schillenboeren. Alles waar zij in geïnteresseerd waren, kon je aan ze meegeven. De rest gooide je in de zinken vuilnisemmer.
Ook op de dag dat de zinken afvalemmers op de stoep gezet werden om geleegd te worden, verschenen de voddenmannen om nog snel even een blik in de zinken afvalemmers te werpen om te zien of er nog iets bruikbaars voor ze tussen zat. ‘Morgensterren’ noemden ze deze mannen.

Zoals in de regels vermeld, werden alleen compleet afgesloten vuilnisemmers zink geleegd. Zo werd voorkomen dat men veel te veel afval in de emmers drukte waardoor ze bijna niet meer te tillen waren voor de vuilnismannen.  Anders dan je misschien zou vermoeden, was ‘vuilnisman’ best een ‘gezond’ beroep.  Ondanks dat ze vaak in de stank werkten, de rotzooi van anderen opruimend, waren de mannen wel mooi de hele dag in beweging. Daarbij was je als vuilnisman ook nog de hele dag in de buitenlucht. Het werk was ook een mooie manier om flink wat spierballen te kweken want het sjouwen met de zinken vuilnisemmers was zwaar werk. Een lege zinken vuilnisemmer weegt al 7 kilo. Moet je je voorstellen wat dat wel niet weegt wanneer de zinken afvalbak helemaal vol zit.

Doordat het afval flink werd aangedrukt om er zo veel mogelijk afval in kwijt te kunnen, was de emmer niet zo gemakkelijk leeg te schudden. Er kon nog een boel vuil op de bodem blijven zitten. Omdat alle afval los in de vuilnisemmer werd gedeponeerd, kon het ook nog wel eens vochtig in de zinken afvalemmer zijn. Op warme dagen kon dat vochtige aangestampte afval flink gaan stinken. Omdat het soms een flinke smeerboel in je vuilnisbak zink kon zijn, waren er mannetjes die met een bakfiets achter de vuilniswagen aanreden. Op die bakfiets stond een flinke bak met water. Tegen betaling kon je je zinken vuilnisemmer laten wassen. De vuilnisbakkenwasser maakte de emmers grondig schoon met grote borstels en zette ze daarna op de kop terug op de stoep zodat ze goed konden uitlekken.

Van zinken vuilnisemmer naar plastic vuilniszak

Eind jaren 60 begin jaren 70 moest de zinken vuilnisemmer plaats maken voor de plastic vuilniszak.  Er was in sommige gemeentes al een tijdje proef gedraaid met vuilniszakken. Dit bleek veel voordelen te hebben ten opzichte van de zinken vuilnisemmer. Het was minder zwaar om naar de stoep te sjouwen. Ook het probleem van omgevallen en/of omgetrapte vuilnisemmers, wat voor gevaarlijke situaties kon zorgen, was hiermee opgelost. In de vuilniszak paste meer afval en het was een stuk hygiënischer.

Toch was niet iedereen even blij met de komst van de vuilniszak.

Sommigen verdienden een goede boterham met een schoonmaakbedrijf voor zinken vuilnisemmers. Vuilnisbakkenwasser was plotseling een overbodig beroep geworden.

Van plastic vuilniszak naar kunststof container

De plastic vuilniszak bleek uiteindelijk toch niet zo geslaagd als men had gedacht. Er werd veel geklaagd over het feit dat de zakken niet sterk genoeg waren. Ook had men geen rekening gehouden met stropende honden en katten die de zakken simpel open scheurden. Alle afval uit de zakken lag daarmee verspreid over straat wat het verwachtte hygiënische aspect van de vuilniszak ontkrachtte. De plastic vuilniszak werd vervangen door de kunststof container.

Ook de container leek weer veel voordelen te hebben ten opzichte van de plastic huisvuilzak. Hierin kon men nog veel meer afval kwijt. Wanneer je het afval in een vuilniszak in de container gooit, bleef de container ook relatief schoon. Natuurlijk bracht men met de komst van de Kliko wel het euvel van omgevallen en/of omgetrapte afvalbakken weer  terug.

De grijze kunststof afvalcontainer was ontwikkeld door de firma Koster en compagnon Klinkenberg. Deze bedrijven hielden zich eind jaren vijftig bezig met de verkoop van huisvuilwagen. De welbekende ‘Kliko’, zoals de huisvuilcontainer veelal genoemd wordt, is dan ook niets meer dan een samentrekking van de beide firmanamen.

Van één kunststof container naar complete afvalscheiding

In jaren 80 verscheen er naast de grijze container ook de groene container, welke bedoeld was voor het groente-, fruit- en tuinafval. Toen wij steeds meer zelf ons afval gingen scheiden, betekende dit naast het einde van de zinken vuilnisemmer, ook het definitieve einde van de voddenman en de schillenboer.

Met komst van de grijze en groene container, was het nog niet gedaan met de scheiding van afval. Dit kon natuurlijk nog beter. Zo hebben we tegenwoordig de oud-papiercontainer, een Kliko voor plastic en blik afval, bij iedere supermarkt staat een glasbak en de meeste huishoudens beschikken ook nog over een chemobak voor klein chemisch afval. Iedere bak of container heeft een eigen kleur zodat het voor iedereen duidelijk is, wat waar in moet.

Comeback van de zinken vuilnisemmer

Alles wat geweest is, komt ooit weer terug. Zo ook de zinken vuilnisemmer.
De nostalgische vuilnisbak is opeens weer erg in trek. Dit heeft meerdere oorzaken.

Veel mensen gebruiken de emmer om hun plastic afval in te scheiden. Doordat tegenwoordig al ons afval gescheiden moet worden, heb je wel bakken nodig om dat in te doen. De originele zinken vuilnisemmer leent zich hier uitstekend voor.

Daarnaast zijn er nog tal van andere doeleinden.  Je kunt het speelgoed voor de zandbak van de kinderen er mooi in opbergen.  Of doe het voer van je huisdier er in. Natuurlijk kun je er ook een plantenbak van maken door er een prachtige hortensia of boompje in te zetten. Nee, de zinken vuilnisemmer is nog lang niet afgeschreven.