Logosmall
Logo

Zinken Weckketel

De Originele Authentieke Zinken Weckketel; Leuk om te geven, leuk om te krijgen. En wij hebben ze voor je! Wat dacht je van de zinken weckpan met zeldzame thermometer?

Lees meer ►
Sorteer op:
Geen producten gevonden...

Een zinken weckketel is een hele grote pan met twee handvaten en een grote deksel. De meeste deksels hebben een handvat, maar er bestaan ook nog deksels, die in het midden een gat bevatten. In dit gat kon een thermometer geplaatst worden om de temperatuur in de gaten te houden. Sommige zinken weckketels zijn uitgevoerd met een rooster al dan niet met een beugel. Hieraan konden de weckpotjes makkelijk omhoog gehaald worden na het wecken. Weckketels werden vroeger van zink gemaakt en werden gebruikt om groente, fruit, vlees en soepen in te wecken.

Zinken Weckketel Geschiedenis

Oude Zinken Weckketel

Vroeger was het doodnormaal dat je, als je een tuin had, zelf groente verbouwde. Wat je op dat moment op kon eten, at je op. De rest van de oogst werd bewaard voor de winter, door de groente in te maken in glazen weckpotten met behulp van een zinken weckpan. Niet alleen groentes werden ingemaakt, maar ook vlees, fruit en soepen werden geweckt.

De inmaakketel werd op het fornuis gezet, gevuld met water. Voor het wecken werden speciale dikwandige glazen weckpotten of weckflessen met een ring gebruikt. Als de pot gevuld was, werd deze hermetisch en luchtdicht afgesloten met een deksel met een klem. De potten werden in de inmaakpan gezet en voor een bepaalde tijd verhit. Hierdoor konden de ingemaakte producten niet bederven. Door het lange verhitten (koken) gingen echter wel gevoelige voedingsstoffen verloren. Maar in ieder geval had men in de wintermaanden voldoende te eten.

De vroegere zinken weckketels hadden veelal onderin een rooster waarop je de weckpotten kon zetten, zo waren de weckpotten gemakkelijk met een glastang uit het kokende water te halen. Sommige roosters waren voorzien van een lang hengsel.

De zinken weckketel werd vroeger niet alleen gebruikt voor het inmaken van groente en fruit. Soms bereidde men het voer voor de varkens in de weckpan.
Ook werden de inmaakketels gebruikt voor de kookwas. Zondagavond werd de weckketel op het fornuis gezet met water en de was erin. De was werd gekookt en in de nacht van zondag op maandag kon de was dan in de inmaakketel afkoelen. Zo weekte de was goed in zodat het op maandag (wasdag) geboend kon worden.

Tegenwoordig wordt er in de huishoudens nog steeds geweckt, maar wel in mindere mate, omdat inmaken best een heleboel tijd in beslag neemt. Tegenwoordig gebruikt men een ander soort weckketel zink is vervangen door aluminium. De oude weckketel wordt nu over het algemeen alleen nog gebruikt voor decoratieve doeleinden. Maar je kunt in een zinken weckketel nog steeds goed producten inmaken, mits de pan waterdicht is.

Wecken; een culinaire traditie

Wecken is een culinaire traditie, welke is toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst van immaterieel erfgoed. Vroeger was het vooral groente, fruit en soep, die  met behulp van zinken weckketels werden ingemaakt, maar tegenwoordig worden er steeds meer ideeën uitgeprobeerd, zoals sauzen en augurken wecken. Wist je dat je zelfs brood en cake kon wecken? Bekijk het filmpje onderaan de pagina.

Wecken; Culinaire Traditie

Wecken vraagt niet alleen tijd, maar ook een goede aanpak. Je moet brandschoon kunnen werken om het beste resultaat te krijgen, want al een micro-organisme toch in de weckpot terecht komt, bederft je product. Je weckpan heeft dan helemaal voor niets op het gasfornuis gestaan. En dat is natuurlijk zonde van je tijd en de energie, die je erin hebt gestoken, maar ook van het gasverbruik. Het ligt dus niet aan de inmaakketels en de potten, maar aan de manier van handelen.

Als je gaat wecken, dan moet je van tevoren goed je handen wassen met desinfecterende zeep. Je moet zorgen dat de weckketel goed schoon is. Maar ook alle glazen potten, ringen en deksels moeten goed schoongemaakt worden met water, waaraan soda is toegevoegd. Het water moet wel goed heet zijn. Na het schoonmaken moet alles goed afgespoeld worden.

Let op: Er mogen in de randen van de ringen geen scheurtjes zitten, want dan zijn ze onbruikbaar geworden. Ook de pot moet heel zijn, dus geen stukjes van de bovenrand af.

De ringen leg je in bak water, totdat je ze nodig hebt. Doe de in te maken groente of fruit in de pot tot net onder de rand en vul de pot met vocht tot twee vingers onder de rand. Zorg ervoor dat je niet morst. Doe je dat wel, maak dan de pot schoon met een schone, vochtige doek. Leg met een vork de ring om de pot en daarna de deksel op de ring. De ring mag niet verschuiven. Nu kun je deksel sluiten met de klem.

Als alle potten gevuld zijn, kun je ze in de weckpan op het rooster zetten. Zit er in de weckketel geen rooster, leg dan een handdoek op de bodem van de pan. De potten mogen niet in directe aanraking komen met de bodem, want de glazen potten kunnen dan tijdens het koken kapot klappen.

De weckpan vul je met water, dat dezelfde temperatuur heeft als het vocht in de potten. De weckpotten mag je op elkaar stapelen. De inmaakketel moet gevuld worden tot net onder de rand van de bovenste pot. Door een scheutje azijn toe te voegen aan het water in de inmaakketel, krijg je geen kalkaanslag op de potten.

Sluit de weckpan af met de deksel en breng het geheel langzaam aan de kook. Is de gewenste temperatuur bereikt, dan begint de wecktijd pas officieel. Als het wecken klaar is, moeten de potten uit de inmaakpan met kokend water gehaald worden, om af te koelen. Dit mag nooit in de weckpan zelf. De klemmen om de weckpotten kun je verwijderen als de potten volledig zijn afgekoeld. Ze zijn dan vacuüm getrokken. Ingemaakte producten zijn tot een jaar na inmaak houdbaar.

Tip: Je hoeft voor het wecken geen dikwandige glazen weckpotten te gebruiken, het kan natuurlijk wel, maar je kunt tegenwoordig ook gewoon een lege appelmoespot met een goed sluitende draaideksel gebruiken.

Oude zinken weckketels als decoratie

Weckpannen worden tegenwoordig meer gebruikt ter decoratie dan om in te wecken. Je kunt een inmaakpan op verschillende creatieve manieren gebruiken. Oude zinken weckketels krijgen zo een tweede leven. Hieronder vind je een aantal inspirerende DIY ideeën om jou weckketel zink om te toveren tot een schitterend decoratief voorwerp. Geef ook jou zinken weckketel een tweede kans.

Zinken Weckketel als Schemerlamp

Plantenbak

Een oude zinken weckketel is ook een leuk pronkstuk voor in je tuin. Je kunt hem vullen met een mooie grote bloeiende plant, maar je kunt er ook bloembollen in zetten. Met nog andere zinken spulletjes er omheen, creëer je een nostalgisch effect.

Waston

De weckketel doet het ook heel goed als waston, om je vuile was in te gooien. Het geeft je badkamer een aparte look. Je kunt ook in de weckketel je was laten weken. Ideaal als je kleding hebt met vervelende vlekken. Maar ook het verven van een spijkerbroek kan goed in de weckpan.

Luieremmer

Je kunt de inmaakketel ook gebruiken als luieremmer in je babykamer. Vind je grijs nou niet echt een leuke kleur daarvoor, pimp dan de weckpan met een verfje in de door jou gewenste kleur. Als de inmaakpan geverfd is en gedroogd, dan kun je er het woord ‘Luiers’ op schilderen. Zo’n oude weckketel geeft jouw babykamer hele unieke look.

Schemerlamp

Geef een oude zinken inmaakketel een tweede bestemming door van de het rooster en de stang een schemerlamp te maken. Het rooster is de voet en de bijbehorende stang is de poot. Het enige wat jezelf er nog aan moet doen is een lampenkap er op zetten en de schemerlamp voorzien van stroom. Zo zie je maar je kunt de weckketels voor verschillende doeleinden gebruiken.

Instructievideo: Muffins wecken