Logosmall
Logo

Zinken Wasbord

Het Originele Authentieke Zinken Wasbord; Leuk ter decoratie in de tuin maar ook nog steeds te gebruiken voor de handwas. Waar gebruik jij dit oude wasbord voor?

Lees meer ►
Sorteer op:
Geen producten gevonden...

Het wasbord bestaat uit een houten omlijsting van ongeveer 30 bij 40 centimeter groot met daarin een geribbeld stuk zink. De eerste wasborden ontstonden aan het eind van de 17e eeuw. In eerste instantie was het geribbelde wasvlak van hout. Eind 19e eeuw werd het schrobvlak steeds vaker vervangen door zink, gegalvaniseerd staal, glas of koper.

Zinken Wasbord Geschiedenis

Het oude zinken wasbord

Het wasbord werd vroeger gebruikt voor het schoon schrobben van wasgoed. Dit gebeurde veelal in een wastobbe. Op het zinken schrobvlak werd de was gelegd en vervolgens werd deze met een harde schrobborstel en groene zeep flink schoon geboend. 

Het wasbord heeft in de muziekwereld een heel andere functie. Hier wordt het als ritmisch instrument  gebruikt. Het wasbord hangt aan een koord of ketting voor de borst of staat horizontaal dan wel verticaal op schoot van de speler. Deze slaat of wrijft met bijvoorbeeld stokjes of een lepel over het geribbelde vlak. Ook wordt het bord wel met de hand bespeeld, hiervoor draagt men soms vingerhoedjes over de vingertoppen. Het wasbord stond al snel bekend als populair percussie instrument. Soms werd het oude wasbord als instrument uitgebreid met een koebellen en holle houtblokken. Bekende muziekstijlen waarbinnen het wasbord wel gebruikt wordt, zijn bijvoorbeeld Rock en Roll en Dixieland.

Zinken wasbord als decoratie

Nu vraag je je misschien af wat je nu nog met zo’n wasbord zou moeten doen. Er zal niemand zijn die voor de lol de was nog op zo’n  ding doet.
Je komt de wasborden nu eigenlijk alleen maar tegen in een decoratieve rol. Vaak worden ze gebruikt in een nostalgisch tafereeltje van een verzameling van zinken artikelen. En als je een beetje creatief bent, valt er nog wel iets leuks te maken van zo’n oud zinken wasbord. Misschien kunnen onderstaande ideeën je inspiratie opwekken.

Zinken Wasbord Decoratief - Badkamer Deco

Memobord

Een oud wasbord kun je gebruiken als memobord, zodat jij belangrijke dingen niet meer kunt vergeten. Hang het wasbord zink op aan de muur op elke gewenste plek die jij maar wilt. Met magneetjes kun jij je kattenbelletjes op de zinken geribbelde plaat plaatsen. Een super origineel idee, die je niet bij veel mensen zult tegenkomen.

Plantenbak

Van twee zinken wasborden en een houten kist kun je een waanzinnig leuke plantenbak maken. Plaats een wasbord aan rechter en aan de linkerkant en bevestig tussen de beiden wasborden de houten kist, ter hoogte van de zinken plaat. De uiteinden van de wasborden zijn de pootjes. Leg in de kist iets van worteldoek, zodat het water er eenvoudig uit weg kan lopen. Je plantenbak is nu klaar voor gebruik in je tuin.

Badkamerplank

Een ander leuk idee is om het zinken wasbord in je badkamer op te hangen en te gebruiken als badkamerplank. Het enige wat je nog aan het wasbord moet doen, is er een houten plank tussen maken, zodat jij je beautyspulletjes er op kunt uitstallen. Als je tussen de uiteinden van het wasbord ook nog een roetje bevestigt, dan kun je hierover een handdoek kwijt. Je slaat dus twee vliegen in één klap.

Raamluiken

Ben je het hele gedoe met raamhorren zat, bevestig dan in plaats van een hor een wasbord aan de binnenkant van je raam. Als je twee wasborden neemt en de één aan de rechterkant en de ander aan de linkerkant op het kozijn vastmaakt met scharnieren dan kun je de wasborden als een soort luiken gebruiken als het raam open staat. Maak direct onder de zinken plaat een roe en je kunt hieraan een klein gordijntje bevestigen. Een creatieve manier om ongedierte buiten de deur te houden.