Logosmall
Logo

Zinken Gieter

De Originele Authentieke Zinken Gieter; Leuk om te geven, leuk om te krijgen. En wij hebben ze voor je! Ga je voor de gieter 5 liter of heb je liever de 10 liter gieter?

Lees meer ►
Sorteer op:
Geen producten gevonden...

Een gieter is een soort van emmer met een handvat, een opening en een schenktuit en is bedoeld om planten te bewateren.
De schenktuit van de gieter moet minstens even hoog zijn als de gieter, anders zou deze voor een deel leeglopen.

Op de tuit van de gieter kun je een “broes” zetten (een soort van douchekop) om het water beter te verdelen en op moeilijke plekken te sproeien.
Daarnaast kun je de gieter ook gebruiken om kunstmestkorrels aan te brengen tussen beplanting. De kans dat bladeren door de zon verbranden, zoals bij het uitstrooien met de hand, is dan vele malen kleiner.

Zinken Gieter Geschiedenis

Oude Zinken Gieters

Vroeger werden gieters van zink gemaakt. Zinken gieters bestaan al eeuwen, het is een handig hulpmiddel om de bloemen, planten en het gazon te besproeien. De gieter van zink bestaat al minstens sinds de 17e eeuw. In die tijd waren er nog geen kunststof gieters zoals we deze nu kennen. Toen  gaf je de planten en bloemetjes water met een gieter van zink.

De oude zinken gieter is er in verschillende maten.
Zo heb je bijvoorbeeld de gieter 5 liter en de gieter 10 liter maar er is ook een 8 liter gieter zink. Daarnaast waren er zinken gieters in nog andere maten en verschillende modellen.

Diezelfde oude zinken gieter zie je anno nu steeds vaker opduiken. Alleen zie je de nostalgische zinken gieter nu meestal als pronkstukje in tuinen staan met een leuk bloeiend plantje erin.

Soms wordt de ouderwetse zinken gieter nog steeds gebruikt om de tuin te bewateren. Mits de zinken gieter nog in tact is natuurlijk. Veel oude zinken gieters zijn niet meer helemaal waterdicht.
Zink mag dan wel niet roesten, maar het kan wel stuk.
Zo moet je de zinken gieter bijvoorbeeld niet in de wintermaanden vol water buiten laten staan. Hierdoor kan de gieter zink namelijk kapot vriezen.

Zinken gieters worden tegenwoordig nog steeds gemaakt, juist om de sterke eigenschappen van zink zoals duurzaamheid en weerbestendigheid e.d. Misschien vraag je je af hoe het komt dat authentieke zinken artikelen nog steeds opduiken? Een van de redenen is natuurlijk dat zink oersterk is. Veel oude zinken voorwerpen werden ergens op zolder of in een schuur opgeslagen toen ze ‘uit de tijd’ raakten.
Misschien ligt er nog wel ergens een ouderwetse zinken gieter bij je overgrootouders op zolder.

Al mag zink dan de eigenschap hebben dat het in principe niet roest, weerbestendig is en door de jaren alleen maar mooier wordt, toch zijn er omstandigheden waarin zink wel degelijk aangetast kan worden. Daarom zijn er ook veel zinken gieters die niet meer zo mooi zijn. Deze gieters hebben op de een of andere manier zwaar te lijden gehad onder bepaalde omstandigheden. Denk hierbij aan zinken gieters met gaten, groene aanslag, deuken, scheuren etc. Maar niet getreurd, ook de minder mooie gieters kunnen nog prima ter decoratie worden gebruikt.

Oude zinken gieters als decoratie

Zink heeft de eigenschap mooier te worden naarmate de tijd verstrijkt, dit maakt zink tijdloos. Of je de zinken gieter nu gebruikt om je planten water te geven of als decoratie met een plant erin, het blijft een leuk ding. Heb jij ook een zinken gieter op de kop weten te tikken maar weet je eigenlijk nog niet wat je er mee moet doen? Laat je dan inspireren door onderstaande ideeën. Met een beetje fantasie creëer je de meest leuke nostalgische tafereeltjes die de blikken van voorbijgangers blijven vangen.

Zinken Gieter Decoratief - Vogelhuisje

Nostalgisch Tafereeltje

Je kunt in je tuin een zinken hoek maken, met allerlei zinken spulletjes bij elkaar zoals een zinken vuilnisemmer, diverse zinken teiltjes, emmers, kannen en verschillende zinken gieters. Er is echt van alles op het gebied van zink te krijgen. Met een paar leuke oude houten kisten erbij, creëer je een gezellig geheel.

Bloemenvaas

De zinken gieter is ook heel leuk als bloemenvaas, gevuld met een mooi veldboeket. Zeker leuk als je van verandering houdt. Elk formaat gieter is hiervoor geschikt, van de gieter 5 liter tot een hele grote zinken gieter. Kleine zinken gieters met veldbloemen staan bijvoorbeeld leuk op de tuintafel. Creëer met een wisselend boeket bloemen steeds een andere sfeer.

Gieterwand

Een ander optie is om een wand te maken met diverse zinken gieters, dit kan aan een muur, maar ook heel gemakkelijk aan een schutting. Je kunt ervoor kiezen om de gieters te vullen met planten, maar leeg zijn ze ook heel erg leuk. Vind je  de kleur de kleur van zinken gieters enorm saai? Verf de gieters dan in leuke vrolijke, frisse kleuren. Het kan allemaal heel eenvoudig.

Waterval

Door meerdere zinken gieters trapsgewijs boven elkaar te plaatsen, maak je een prachtige waterval. De gieters vul je met water, zodat het water via de tuit overloopt in de volgende gieter. Je hebt hiervoor wel een vijverpomp nodig en een bak met water, waar je de pomp en toebehoren in kunt plaatsen. Om het plaatje compleet te maken, gebruik je als waterbak natuurlijk een zinken teil.