Logosmall
Logo
 • <17:00 BESTELD = VANDAAG VERZONDEN
 • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
 • SNELLE KLANTENSERVICE
 • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Detoxen

Door invloeden van luchtverontreiniging, roken, alcohol en medicijnen bevat ons lichaam nogal wat afvalstoffen. Het zo af en toe detoxen, ontgiften van het lichaam wordt daarom aangeraden. Het is verstandig om het ontgiften verantwoord te doen. Maar wat is detox nu eigenlijk en hoe kun je dat ontgiften het beste aanpakken?

Detoxen

Detoxen is niets meer of minder dan het verwijderen van afval- en gifstoffen in je lichaam. Gifstoffen die door de invloeden van buitenaf je lichaam binnenkomen, worden veelal gezuiverd door de lever. Maar soms kom je gewoonweg met te veel gifstoffen in aanraking, waardoor je lichaam het ontgiften even niet bij kan houden. Als je alleen al denkt aan de hoeveelheid uitlaatgassen waar je lichaam aan blootgesteld wordt, kun je je waarschijnlijk ook een voorstelling maken van wat de rest van de kwaaddoeners voor elkaar krijgen. Gelukkig kun je zelf een handje helpen. Detoxen is een manier van ontgiften, waarbij de lever, jouw natuurlijke verwerkingssysteem van afval, een steuntje in de rug krijgt. Detoxen is iets wat je tegenwoordig veel hoort, maar het is geen modewoord. Al eeuwenlang zijn natuurgenezers bezig met ontslakken met als doel de gezondheid van patiënten te verbeteren.

Het ontslakken zorgt ervoor dat alle achtergebleven toxines het lichaam verlaten. Bijkomend voordeel is dat het ontgiften ook een hulpmiddel kan zijn als je wilt afvallen. Daarnaast zorgt detoxen ervoor dat je meer energie krijgt en je jezelf weer jonger voelt. Je huid gaat stralen en is minder vaal. Na een detox kuur voel je jezelf als herboren! Ook ben je vitaler en verdwijnen problemen als slapeloosheid, krampen en pijntjes. Wat wel belangrijk is als je gaat detoxen, is dat je genoeg drinkt. Aangeraden wordt om minimaal anderhalve liter water te drinken, vooral in de ochtend. Op dit tijdstip worden gifstoffen namelijk nog sneller afgevoerd.

Detox kuren

Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontgiften. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een detox kuur met warmwaterbaden, darmspoelingen, pleisters, etc. Je lichaam ontgiften kan ook met een speciale ontgiftingskuur. Dit kan onder begeleiding van een detox programma, maar uiteraard kun je ook een detox kuur thuis doen. Om te detoxen zijn diverse producten te koop. Met speciale detoxpleisters kun je bijvoorbeeld ontgiften via je voeten. Dit is een hele eenvoudige manier van detoxen thuis: je plakt de pleisters ’s nachts op je voeten en gaat lekker slapen. De pleisters doen verder hun werk.

Je kunt zelf al veel doen om te voorkomen dat je veel afvalstoffen binnenkrijgt. Eet bijvoorbeeld veel groenten en fruit, maar ook vezels en zeewier doen hun werk bij het afvoeren van toxines. Daarnaast kun je zo af en toe de sauna bezoeken, stress proberen te vermijden en veel aan lichaamsbeweging te doen. Al is het alleen al ter voorbereiding op het detoxen.

Detoxen hoe doe je dat?

Een detox dieet of detox kuur volg je meestal een aantal dagen achter elkaar. Het is belangrijk dat je je houdt aan de voorschriften en deze ook goed doorleest. Je kunt met detox afvallen, maar als je het detoxen maar één dag volhoudt breng je alleen maar je spijsvertering uit balans, het is dus het beste dat je je aan de kuur houdt. Tijdens de eerste dag dat je zo’n kuur volgt, gaat alleen nog maar het glucoseniveau van je lichaam omlaag. Je vetreserves worden pas later aangesproken. Je lichaam thuis ontgiften met zo’n detox kuur is een echte aanrader als je je moe en futloos voelt.

Voordelen van detoxen

 • Je voelt je als herboren
 • Je huid gaat weer stralen
 • Je krijgt je natuurlijke energie weer terug
 • Je slaapt beter
 • Eventuele krampjes en pijntjes verdwijnen
 • Je gezichtsvermogen verbeterd
 • Je valt af en je gewicht komt in balans

Drinken, veel drinken

Zoals gezegd is het belangrijk dat je veel drinkt als je gaat detoxen. Door zuiver water worden al veel afvalstoffen uit je lichaam afgevoerd. Dit is dus al een eenvoudig begin als je aan de slag wilt met je lichaam reinigen. Ben je het water drinken een beetje beu, dan drink je een kopje groene thee of een kruidenthee. Voorbeelden van zuiverende kruidentheeën zijn brandnetelthee (voor het reinigen van je bloed), paardenbloemthee (voor het reinigen van je gal en lever) en jeneverbesthee (voor het ontgiften van je nieren en je blaas). Minder bekend is berkenthee, deze thee drijft vocht af en is bijvoorbeeld goed als je gewrichtsklachten hebt.

Detoxen kun je leren

Als je wilt gaan detoxen, is het verstandig om er eerst informatie over te lezen. Zo krijg je beter inzicht in welke methode het best bij jou past. Detoxen is niet iets dat je even tussendoor doet, het lukt alleen als je er weloverwogen aan begint. Ben je een beginner, dan is het misschien verstandig je eerst goed te laten voorlichten. Mensen die ervaring hebben met detoxen kunnen je vertellen wat de voor- en nadelen zijn en hoe zij het proces van ontgiften ervaren hebben.

Als je wilt detoxen om gewicht te verliezen, dan heb je een ander uitgangspunt dan wanneer je gaat detoxen om jezelf gezonder te voelen. Ga je puur voor het afvallen dan is detoxen alleen vaak niet genoeg. Een kuur moet altijd gecombineerd worden met bewegen, gezond eten en veel water drinken. Tijdens een detox kuur ontdoe je je lichaam van giftige stoffen, maar je kunt je ook wat lusteloos voelen door een tijdelijk gebrek aan calorieën. Hou jezelf dus altijd je doel voor ogen. Je weet waar je het detoxen voor doet en je moet misschien even doorzetten. Als het uiteindelijk gelukt is een detox kuur vol te houden, pluk je de vruchten van de energie die je ermee terugkrijgt.