Logosmall
Logo
 • BINNEN 48 UUR GELEVERD
 • KLANTEN GEVEN ONS EEN 9.3/10
 • SNELLE KLANTENSERVICE
 • 14 DAGEN BEDENKTIJD

Virtual Reality

In de jaren ’90 leek Virtual Reality ons leven compleet op z’n kop te zetten. Nintendo bracht de Virtual Boy op de markt met de bedoeling het mainstream publiek van een nieuwe wereld te voorzien. Het werd echter een flop, maar de laatste jaren is er echter volop nieuw leven geblazen in de VR technologie. Opnieuw lijkt de virtuele werkelijkheid onze dagelijkse bezigheden te beïnvloeden.

Een stukje VR geschiedenis

De eerste ontwikkelingen in het proces van wat we tegenwoordig Virtual Reality noemen, werden rond 1860 gezet. Hoewel het slechts panoramische schilderingen waren, kunnen we dit toch beschouwen als de oervader van 3d virtual reality. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werden de eerste ruimtevaart simulatoren gebouwd en een decennia later deed de eerste VR-bril haar intrede. In het fictieve verhaal ‘Pygmalions Spectacles’ van Stanley G. Weinbaum omschreef hij een manier die was bedoelt om holografische afbeeldingen te verwerken met VR gear.

Pas in 1962 werd VR werkelijkheid dankzij de ‘Sensorama’ van pionier Morton Heilig. Hoewel het meer een volledig systeem dan een handzaam model was, wordt dit toch gezien als een grote stap. Zijn visie was om alle zintuigen bij elkaar te brengen om zo een realistisch mogelijk virtuele werkelijkheid te creëren. Rond die tijd werd ook de eerste virtual reality 3d flight simulator gebouwd, die gebruikt werd door de Amerikaanse luchtmacht. Aan het einde van dat decennia doet het eerste Head Mounted Display Virtual Reality System (HMD VR System) haar intrede. Dit display systeem werd ontwikkeld door Ivan Sutherland en zijn student Bob Sproull. Maar het virtual reality scherm was zo zwaar dat het moest worden opgehangen aan het plafond.

Virtual Reality - Sensorama

De Aspen Movie Map bracht in de jaren ’70 de eerste ruwe simulatie van de werkelijkheid. De virtuele tour door het bekende wintersportoord gaf de gebruiker dankzij 3d virtual reality het gevoel alsof hij zelf door Aspen bewoog. Pas in het volgende decennia werd Virtual Reality mainstream en nam ook de NASA het systeem bij de hand. Het ontwikkelde een manier om robot besturingen met VR gear te simuleren.

De term Virtual Reality werd in 1987 bedacht door Jaron Lanier. Hij was ook de eerste die een serie van Virtual Reality gear op de markt bracht, waaronder de ‘Dataglove’ en de ‘Eyephone’. Die eerste werd samen ontwikkeld met Tom Zimmerman en bracht een revolutie binnen het vakgebied. Door middel van sensoren werd het hele lichaam gebruikt in plaats van alleen maar het hoofd.

De game industrie zag wel brood in de mogelijkheden van virtualreality en de Virtuality Group was de eerste die met de ‘Virtuality’ een uitgebreid spelsysteem op de markt bracht. Het VR apparaat werd uitgebracht in 17 landen en werd maar liefst 42 miljoen keer verkocht. De machines waren te vinden in arcadehallen, maar ook bedrijven als Ford en Mitsubishi zagen kansen om hun branche te verbeteren. Nintendo kwam vervolgens met de Virtual Boy. Een groot succes was het niet en de interesse in VR gear nam geleidelijk af. Mede door een gebrek aan comfort, de kosten van de componenten en het gebrek aan goede technologieën heeft de ontwikkeling van VR vrij lang stil gestaan.

Tegenwoordig zijn de computers, chips en andere onderdelen een stuk beter en goed betaalbaar. Ook de digitalisering van onze samenleving heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer interesse is om de virtual reality 3d technieken toe te passen. De laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over een comeback van Virtual Reality als toevoeging aan ons dagelijks leven.

Wat ook een belangrijke rol voor VR heeft gespeeld zijn de huidige pc’s. In 2003 werd het platform Second Life uitgerold. Een virtuele community waarin de gebruiker zich kan bewegen, content aanmaken en zo een nieuw virtueel bestaan creëert. Speciaal aan het platform is dat er een virtuele economie werd gebruikt, waar echt geld in omging. De Linden Dollar had tot 2013 haar eigen virtuele wisselkantoren. Met de komst van deze functie is de game industrie compleet veranderd en zijn Massive multiplayer online role-playing games handelsplaatsen geworden. Het heeft uiteindelijk geleid tot een wereldwijde virtualreality community, waarin World of Warcraft één van de bekendste persistente virtuele werelden is. Dagelijks brengen spelers vele uren door in de VR wereld.

De snelheid van het heden

Dankzij de snelle ontwikkelingen binnen de Virtual Reality branche, zal er in de nabije toekomst veel mogelijk zijn. Ook de andere technische verbeteringen zorgen ervoor dat de problemen van de jaren ’90 niet langer een rol spelen. Zo is VR gear tegenwoordig betaalbaar, levensecht en comfortabel. In maart 2014 was er een grote omslag toen Facebook Oculus overnam voor 2 miljard dollar. Ook de andere grote partijen als Microsoft, Apple en Sony zijn inmiddels bezig met het ontwikkelen van brillen en apparaten die ons leven en het gebruik van VR compleet gaan veranderen.

Eén van de belangrijkste verbeteringen bij VR is het terugdringen van motion sickness. In het verleden zorgde een hoge reactietijd van het beeld op de hoofdbewegingen van de gebruiker voor moeite om het beeld bij te houden. Tegenwoordig is deze latency een stuk lager, maar nog altijd zijn er veel mensen die een misselijk gevoel ervaren. Het zal ook nog wel even duren tot dit probleem volledig is opgelost en Virtual Reality voor iedereen prettig te gebruiken is.

Hoe werkt Virtual Reality

Tegenwoordig zijn de VR systemen een stuk handzamer, waardoor de gebruiker op een makkelijke manier zich kan verplaatsen in een andere wereld. Het heeft raakvlakken met de 3D techniek, waarbij de illusie gewekt wordt dat voorwerpen op een beeldscherm diepte hebben. Virtual Reality gaat nog een stap verder, het zorgt voor dat de gebruiker een kijkmogelijkheid van 360 graden heeft.

Het scherm dat op enkele centimeters van je ogen zit creëert het gevoel dat je je daadwerkelijk in die wereld bevindt. Ook beweegt de camera mee met je eigen bewegingen. Waar je bij een 3D weergave van een voetbalwedstrijd de spelers wat dichterbij je brengt, sta je er bij gebruik van VR gear tussen en lijkt het alsof jezelf op het veld staat. De droom om teamgenoot van Messi of Ronaldo te zijn komt met 3d virtual reality echt tot leven.

De vele mogelijkheden van VR

Het klinkt cliché, maar de mogelijkheden van Virtual Reality  zijn voorlopig eindeloos. Zolang de techniek zich blijft ontwikkelen is er altijd ruimte voor nieuwe gebruikersgroepen. Waar de meeste mensen VR gear vooral associëren met gamen is de virtuele werkelijkheid ook een zeer interessant bron voor bedrijven, muzikanten, maar ook doctoren.

Games

De game industrie is volop bezig met het ontwikkelen van spellen die gebruikers een perfecte 3d virtual reality geven. Het zal echter nog wel een paar jaar duren tot de technieken perfect zijn om een goed comfort te garanderen. Spellen als Battlefield en Skyrim zijn dankzij de VorpX software wel te spelen, maar de gameplay gaat nog te snel. Rondlopen zoals vroeger in Aspen is voorlopig nog de enige prettige manier om Virtual Reality te gebruiken bij de zogenaamde Triple A titels. Toch is met het eerder dit jaar gereleasde Dying Light al een grote stap gezet binnen VR gamen.

360° Video

Ook op gebied van Virtual Reality video zijn inmiddels grote stappen gezet. Het komt er op neer dat er opnames gemaakt worden met een camera die 360 graden kan filmen. Daardoor kan de kijker zelf bepalen waar zijn blik op gericht is. Het fraaie hiervan is dat er een compleet nieuwe ervaring ontstaat. Voor de regisseur zou het een klein nadeel kunnen zijn. De gebruiker bepaalt immers nu zelf wat hij belangrijk vindt om te zien. In maart 2016 opende in Amsterdam de eerste VR bioscoop ter wereld. Dankzij de draaiende stoelen en speciale draadloze koptelefoons is het comfortabel om mee te bewegen met de beelden.

Bedrijven zien inmiddels ook de potentie in de 360 graden video techniek. Het is daardoor namelijk mogelijk om een winkel of fabriek op een nieuwe manier te laten zien, mede door de betrokkenheid en interactie van de kijker. Ook YouTube heeft Virtual Reality omarmt en het aantal 360 camera’s op de markt groeit snel waardoor het voor een groot publiek steeds makkelijker en vooral betaalbaarder wordt. Zo is het herbeleven van een concert straks ook mogelijk alsof je er zelf bij bent. Vanuit diverse plaatsen wordt er gefilmd, waardoor je zelf een VR perspectief kies vanuit waar je je favoriete band wil zien.

Reizen

Van te voren alvast een kijkje nemen op je vakantiebestemming? Dankzij VR is ook dat straks mogelijk. Zo oefen je alvast een paar keer op de zwarte piste om alle hindernissen te leren kennen. Maak je liever een strandwandeling omdat het er hartje zomer te druk is. Ook dat is straks makkelijk van huis te doen. Je zou haast je vakantie schrappen, maar er echt even tussen uit blijft natuurlijk wel erg fijn.

Defensie

Toen Virtual Reality vorige eeuw in opkomst kwam was vooral het Amerikaanse leger enthousiast en werd het gebruikt als vliegtuig simulator. Door een digitale omgeving na te bootsen is het mogelijk om op een veilige manier te trainen en kennis te maken met levensbedreigende omstandigheden. Tegenwoordig is de mens een stuk minder belangrijk dan machines. Zo zijn drones een belangrijk wapen geworden. Met de huidige ontwikkelingen van VR gear lijkt een slechts een kwestie van tijd tot machines van afstand goed bestuurd kunnen worden. Daarmee krijgt de term cyberoorlog direct een hele nieuwe lading.

Medisch

Daarnaast volgt de medische industrie de ontwikkelingen van VR op de voet. Het is namelijk mogelijk om een virtuele omgeving te creëren om zo diverse angsten te behandelen. Op die manier kunnen mensen op een veilige manier met hun angsten geconfronteerd worden. Zo wordt Virtual Reality al ingezet om Posttraumatische Stressyndroom bij soldaten te verhelpen.

Onderwijs

Ten slotte zijn onderwijs en educatie een veelgenoemd positief platform waar VR zich kan ontwikkelen. Omdat vrijwel alles kan worden nagebootst zal het gebruik hiervan alleen maar toenemen en verbeteren. Het zorgt voor meer betrokkenheid en door deze impact blijft de stof langer hangen. Er wordt nog wel eens gesuggereerd dat de digitalisering ons dommer maakt, Virtual Reality lijkt het tegendeel te gaan bewijzen.

De voordelen van Virtual Reality

Hoewel de virtualreality techniek al jaren bestaat, wordt er de laatste jaren pas weer echt volop in geïnvesteerd. Bij film zijn we er inmiddels aan gewend, maar met virtual reality 3d gaat er in ons dagelijks leven veel veranderen.

 • Eén van de grootste voordelen van VR is dat situaties op een veilige manier kunnen worden nagebootst. Voor therapeuten kan het bijvoorbeeld handig zijn om iemand van zijn of haar grootste angsten afhelpen. Ook architecten zullen blij zijn dat ze goede VR gear tot hun beschikking in niet afzienbare tijd. Waar ze het voorheen moesten doen met 3d animaties, is het straks mogelijk om complete virtuele bouwprojecten te maken. Het zal van tevoren een goed beeld geven waar de knelpunten liggen, zo komen ze tijdens het bouwen niet voor verrassingen te staan.
 • Een ander voordeel van de huidige ontwikkelingen is dat VR Gear voor een groter publiek verkrijgbaar is. Zo kost een simpel instapmodel als de Google Cardboard je slechts iets meer dan een tientje. Door kan bijna iedereen genieten van de interactiviteit dat het biedt. Beelden worden intenser, een film kijken is dankzij virtualreality nog nooit zo leuk geweest.
 • Maar ook op het gebied van educatie gaat VR voor een revolutie zorgen. Door lessen te simuleren zal het leren niet alleen makkelijker worden, maar ook een stuk leuker. Daarnaast zal het uiteindelijk kostenbesparend zijn, een simulatie is immers makkelijk te herhalen. Er zullen minder spullen fysiek aanwezig te hoeven zijn, er is altijd genoeg materiaal voor alle leerlingen.

De nadelen van Virtual Reality

De mogelijkheden voor VR zijn dus enorm. Natuurlijk worden deze vooral benadrukt, maar de gevolgen van het leven in een virtuele wereld kant ook een andere kant. Voorlopig staat de technologie nog altijd in de kinderschoenen. Er zal dus veel moeten gebeuren om ons dagelijkse leven volledig te laten beïnvloeden. De vraag is echter ook of dit überhaupt een fijne gedachte is.

 • De digitalisering heeft van ons techniek verslaafden gemaakt, wat ten koste gaat van menselijk contact. In onze huidige wereld is er daarom een duidelijke generatiekloof te bemerken.
 • Ook de gezondheid speelt een grote rol in het VR proces. Omdat dat technieken nog lang niet genoeg ontwikkeld zijn is een term als ‘motion sickness’ een terugkerend iets. Zolang gebruikers misselijkheid blijven ervaren tijdens het de tochten in de virtuele wereld, zal het gebruik van VR zich beperken tot een kleine groep. Want ziek worden van iets dat een plezierige toevoeging is, wie wordt daar nou blij van.
 • Ook al is het gebruik van virtualreality voor het leger zeer handig om te oefenen, blijft het niet te vergelijken met het echte werk. In een oorlogssituatie zal iemand uiteindelijk toch anders reageren dan in de virtual reality 3d wereld. Vrij logisch, emoties zijn immers menselijk. We zetten de knop makkelijker om als we weten dat iets niet echt is.
 • Daarnaast zijn onze ogen niet klaar om zich volledig over te geven aan Virtual Reality. Dicht op een beeldscherm zitten werd altijd beschouwd als een zonde, waar we nu een constante blik op een scherm normaal vinden. Echte schade lijkt het gebruik van VR gear voorlopig niet veroorzaken, maar duidelijke resultaten zijn dan ook pas na jaren intensief gebruik pas goed waarneembaar.

Virtual Reality - The future is yet to come

Virtual Reality...The future is yet to come...Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »